sri, 13. travnja '05 u 07:02
Nastavak je sada!
P.S. to o Lukinom komentaru raspravljajte u forumu Gluposti & bezvezarije, ako ga ima.
Da, Jediji smiju imati djecu. Luke je dobar čovjek, nije li?
STAR WARS PLOT FORMULA: U prvim filmovima trilogije netko čisti R2-a.
Pa upoznajmo kako žive Han & Leia i djeca.
Šesto poglavlje - treći dio
Dobivši mogućnost odabira svog mjesta za život, Leia je odabrala Prilox sekciju Coruscanta. Time je odlučila ostati blizu svoga brata a istodobno i senata i Hrama Jedija. Za stan je odabrala onaj na najvišem dijelu jedne od najviših zgrada, točno nasuprot Lukeove.
Postavljen uz rub blagovaonice, prostirao se ovalni stol Solovih. Okružen narančasto-smeđim ukrasima, smjestio se točno uz prozor, koji je otvarao pogled prema coruscantskoj površini. Uza zidove blagovaonice su postavljeni manji ormarići sa raznim fotografijama i ukrasnim biljem. Sa jedne se strane stola nalazi se prolaz njihovu kuhinju, do koje je, uzbrdo, vodio nevelik broj stepenica. Na suprotnoj strani je prolaz u dnevni boravak. Na strani zida, suprotno od stola, je nekakav egzotični, smeđi, ukras sa replikom glave kynotha, životinje koja je simbolizirala sreću u nekoj tuđinskoj civilizaciji
Posjednut na glavnom mjestu, s kojega je mogao promatrati sve članove svoje obitelji, Han Solo je jeo večeru. Boreći se sa odreskom, koji je plivao u umaku, sam je sebi govorio u bradu ljuteći se na komad mesa. Sjedeći na desno, uz njega, Leia je promatrala gotovo barbarske poteze svoga muža. Klimala je glavom, ali nije ništa rekla. Nasuprot njoj, i Anakin se divio svom ocu. On se nasmijao.
- Treba ti pomoć? – zafrkantski ga upita.
Hanu to nije bilo smiješno. Podignuo je masni lijevi kažiprst i suzio oči pa, s dozom sarkazma, odgovorio:
- Pazi na jezik, mali. –
Anakin se opet nasmijao. Znao se je šaliti sa svojim ocem, ipak je i on kao Han. I njihova ostala djeca su bila za stolom. Kraj Leie je sjedila Jonah, njihova najmlađa, petogodišnja kći. Nasuprot nje, sa Anakinove je lijeve strane sjedio devetogodišnji Brandon. Samo je nedostajala jedna članica, koja je u tom trenutku bila zauzeta. Kad je Han oštro pogledao Anakina, između Leie i Hana stvorila se njihova pomoćnica, ali je bila i više od toga.
Winter je u službi Solovih već više od deset godina. Trenutačno ima dvadesetdevet godina. Njena je valovita smeđa kosa prekrivala i gornji dio leđa, a ekspresivne tamne oči su joj naglašavale lijepe crte lica. Uvijek je odjevena u svoj smeđi ogrtač sa bijelim pojasom a ispod njega je svilena siva majica. Došavši do njih, Leia i Han joj dobace jedan brzi pogled. Winter mu pruži običnu kuhinjsku krpu. Kako joj Han nije pridavao pozornost, pusti je na stolu kraj njega. Leia je ipak pogleda.
- Hvala, Winter. –
Ona se nakloni i vrati u kuhinju.
Han ispusti svoj pribor za jelo i odmakne se unazad, naslonivši se na naslon stolice.
- Ne mogu jesti. –
Leia potom isto odloži pribor i pogleda ga.
- Što je? Jesi li dobro? –
- Ne znam. –
Tada ustane, odgurnuvši stolicu unazad, obriše ruke u krpu koju je maloprije ostavila Winter i izađe iz blagovaonice prema dnevnom boravku. Leia ga je pogledom pratila a iz njenog se izraza lica iščitavala zabrinutost. I nju su mučili takvi osjećaji, ali ne u tolikoj mjeri. Odlučila je poći za njim. Čim je ustala, i stala iza stolice, pogledala je dva najmlađa člana obitelji.
- Brandon, Jonah, vrijeme je za spavanje. –
Čim su se oni podigli sa stolica, do njih je stigla Winter i krenula s njima prema spavaonicama. Čim je Leia izjurila iz blagovaonice, i Anakin je ustao, i obrisao se.
Stan Solovih također ima manje prostorije namijenjene tehničkim zahvatima. Njihova je garaža identična Lukeovoj, ali imaju samo dva jurnika, postavljena prema van, prema rebrastim vratima, koja bi, kad se otvore, pružala idealni početni položaj za odlazak prema bilo kojem dijelu planeta. Postavljen na jednoj kružnoj rampi, R2 je samo stajao na miru dok je po njemu čeprkala Jaina Solo. Držeći malu četkicu u ruci, Jaina je vješto skidala prljave naslage sa malog astromehaničarskog droida.
- Mora da je na Nar Shaddaai zaista prljavo – reče mu ona s blagim smiješkom a droid odgovori kratkim bip signalima. Znala je prevoditi taj jezik, i shvatila je da joj je R2 odgovorio potvrdno.
Jaina Solo je sedamnaestogodišnja kćer Hana i Leie. Ljepotu je naslijedila od majke a smisao za tehniku od oca. Njena joj je plavkasta kosa sezala tik do ramena i slobodno je padala. Plave su joj oči upotpunjavale bljedunjavo lice. Smećkasti ogrtač je bio potpuni kontrast njenoj koži. Rođena je još u doba nastanka Nove republike. Odmah po osnutku Jedija, Leia ju je podučila vještinama kontroliranja Sile a potom ju je, u dobi od sedam godina, pod svoje okrilje uzeo uvriježeni Jedi master Kolan Vortex. Danas se diči impresivnim sposobnostima a moć kojom raspolaže daje naslutiti da će jednoga dana postati vrhunski Jedi master.
- Evo ga, - reče dajući R2-u posljednji potez četkicom, - kao nov. –
R2 joj zahvali kratkom serijom signala a Jaina mu potom postavi rampu kojom je sišao na pod. Ne čekajući ni trenutka, odmah je izašao u boravak. Jaina samo odbaci četkicu na radni stol i pojuri za njim.
I dok je naslonjen na balkonski zid promatrao promet duboko ispod sebe, Han je osjetio kako mu prilazi Leia. Ona je stala metar iza njega i prije nego li je išta rekla, on je počeo. Govorio je glasnije, jer je bio okrenut od nje a i buka prometa se je odražavala sve do njega.
- Davno su prošla vremena kad sam mogao bezbrižno ići u bilo kakav rizičan posao... Krijumčarenje, prijevoz najopasnijih tereta... A danas... Što mogu danas? Ne samo da sam star, već imam i djecu i ženu koje volim više od ičega. –
- Što to govoriš? –
Han se i dalje nije okrenuo ali je Leia došla do njega i primila ga za desno rame.
- Pogledaj me, na što sam pao. Nekoć sam bio junak pobunjenika a danas sam samo prijevoznik koji te prati na zadatke i na smrt se brine što će ti se dogoditi. -
Han je potom pogleda sa trunčicom samosažaljenja u očima a Leia mu uzvrati pogled pun hrabrosti i samopouzdanja.
- Ne, - počne ga ohrabrivati, - ti nisi bio junak. Ti jesi junak. Tvoje se zasluge nikada neće zaboraviti. Nemoj se zabrinjavati tim glupostima. –
- Možda, - odgovori malo ohrabljen, - ali bi dao sve za još koji trenutak akcije, uzbuđenja, napetosti. –
- Zaista to želiš? Možda se ne sjećaš koliko su ono bila opasna vremena dok smo se borili za slobodu. –
- Sjećam se, dakako. Ali to je bilo prije dvadeset godina. A od tada nisam ništa dobro radio. –
- Pomogao si stvoriti Novu republiku. –
- Znam. Ali to nije onaj osjećaj, Leia, - tada se okrene prema njoj i ispruži obje ruke te dlanove stisne u šake da naglasi ono što želi reći, - Hoću nešto da u meni pobudi osjećaj da sam zaista živ. Da djelujem... -
- Tko zna. Sad kad nas Tamni Jediji napadnu, želja ti se možda i ostvari. –
Oboje se blago nasmiju i zagrle i dalje promatrajući grad pod njima.
Prateći R2-a, Jaina dođe u odjeljak za komunikaciju. U omanju je prostoriju R2 brzo uletio i uštekao se u kompjuterski terminal. Vrteći šipku koja ga je spajala sa kompjuterom, R2 detektira poziv.
- Poziv? – prevede i ponovi Jaina njegove zvižduke, - Od kuda? –
R2 zapijuče a Jaina to shvati.
- Od Hrama Jedija? Spoji u boravak, da i Anakin vidi. –
Mali droid potom ponovo počne okretati svoju šipku i prespoji poziv.
Jaina je u boravku zatekla Anakina, koji je sjedio na kauču i na televiziji promatrao utrku lebdjelica sa Tatooinea.
- Imamo poziv. –
Na to Anakin isključi televiziju i ustane. Između kauča i dvije fotelje se potom formira holo-slika Kylea Katarna, Anakinovog učitelja, koji je mirno stajao spojenih ruku ispod ogrtača. Vidjevši ga, Anakin se nakloni.
- Master. –
- Anakine, trebam te u hramu. Imamo situaciju. –
- Koliko ozbiljnu? –
- Ne želim govoriti preko holograma. Ali, trebam te. Dođi što prije. –
- Bit ću tamo za deset minuta. –
Kyle se potom nakloni i ugasi prijenos. Anakin i Jaina su izmijenili brze poglede.
- Reci majci i ocu da sam hitno otišao – reče joj on stavljajući na sebe smeđi Jedi ogrtač. Brzim je korakom krenuo prema garaži.
- Idemo, R2 – pozove malog droida, koji je ušao u svoj utor na jurniku dvosjedu.
Čim se Anakin posjeo, pritisnuo je nekoliko dugmeta, koji su upalili plavičaste motore. Čim su motori proradili, rebrasta su se vrata garaže podignula i Anakin je munjevito jurnuo u noćni coruscantski promet. Na vratima garaže, Jaina je promatrala Anakinov brzi nestanak. Iako je bila blago ljubomorna na njegov zadatak, shvaćala je koliko joj je brat važan. I koliko će važan postati.
Nastavak slijedi sutra. Mali preview: Spiden i Luke i Spiden vs. dva Tamna Jedija (sa početka ovog poglavlja).
"I haven't committed a crime. What I did was fail to comply with the law."