ned, 17. travnja '05 u 04:37
Novi dio, kratak ali donekle važan...
Sedmo poglavlje - drugi i treći dio
U jednoj sasvim običnoj sobi Hrama Jedija, Kyle Katarn je razgovarao sa dvojicom republičkih obavještajca i jednim liječnikom a između njih je bila lebdeća platforma kad su u nju ušli Anakin, Ben, Mara i Har-Yon Jettrel. Ta je soba prilično velika a u njoj, začudo, nema nikakvih kompjutera ni tehničkih naprava. Na zidu lijevo od vratiju su postavljeni nekakvi smeđi ormari neprozirnih vrata a na desno je čisto prazan zid a uz njega su postavljene neke biljke sa metar i pol visokim deblom a narančasto-smeđa krošnja se granala u obliku kugle. Na nasuprotnom je zidu prozor koji nije otkrivao ništa posebno jer je ionako bila noć.
Kad je pozvao Anakina, Kyle i nije očekivao da će on sam doći, što je zapravo bilo dobro. Za rješenje misteriozne situacije, u koju će Jediji doći otkrićem onoga što će mu prezentirati, bilo je potrebno okupiti što veći broj Jedija.
- Anakine... – reče mu okrećući se od stola, Kyle opazi i ostale, - Mara, Ben, master Har-Yon, dobro da ste i vi došli. -
- Što je to tako važno? – upita Mara čudeći se tome što je Kyle zapravo i htio da svi dođu.
Kad su se poredali uz tu lebdeću platformu, Kyle primi plahtu na njenom rubu.
- Ovo! -
Jednim ju je potezom maknuo i ispod nje se otkrilo Daxonovo tijelo. Mara je na trenutak ostala širom otvorenih očiju i zadržala je dah. Ništa je na ovo nije moglo pripremiti.
- Daxon? Kako? – progovori Ben nakon što je skrenuo pogled s majke prema tijelu a potom prema Kyleu i republičkim obavještajcima.
Prije nego li mu je jedan od trojice, onaj skroz desni, obavještajaca išta rekao, Kyle je ponovo pokrio svijetloplavo Daxonovo tijelo puno tamnoplavih modrica.
- Pao je na moj jurnik dok sam dolazio na posao... Mogu reći da je on još i dobro prošao. -
- Dobro prošao? Pa mrtav je! – oštro će Mara.
- Kao i svi moji kolege, oni kojima ste ga ostavili – reče pokazujući rukom na platformu sa Daxonovim tijelom.
Na te se riječi pridošlice jednostavno izgube. Nevjerica i neugodno iščekivanje su u tom trenutku bili toliko napeti da su se mogli gotovo rezati nožem.
- Većina je pobacana kroz prozor a neki nisu bili te sreće. -
- Pobijeni, - počne Anakin zastavši na trenutak, - kako, tko? –
- Nije teško pogoditi, - počne središnji od trojice, onaj u bijeloj kuti, očito liječnik, - bio je to Jedi. –
Mara na to podigne pogled prema njemu sa Daxonova tijela. Preostali su Jediji uspjeli zadržati ravnodušnost.
- Dakle izdajica! Imao sam pravo – potvrdi svoje sumnje Katarn.
- Jeste li sigurni da je Jedi? A Tamni Jedi? A netko treći? – upita Ben.
- Potpuno. Naš je centar veoma dobro branjen i nema šanse da bi se Tamni Jedi uspio probiti. Malo je vjerojatno da bi netko treći mogao pobiti sve te ljude a da ne koristi Silu - ponovo će onaj drugi.
- To je bio netko kome smo vjerovali, za koga nismo ni sumnjali da se može okrenuti protiv nas. Baš kao što je rekao master Katarn – ponovo će desni obavještajac.
- Izdajica Jedija! – poluglasno će Mara.
Ta njena rečenica izazove smrtno ozbiljnu tišinu. Svi su se na trenutak zamislili. Jettrel odluči poduzeti akciju i odmah počne:
- Izvadite holo-zapise iz centra, pojačajte straže republičkih vojnih središta i pojačajmo kontrolu Hrama. Nije isključeno da će izdajica napraviti i korak protiv nas... Pogotovo sada, kad je Luke otišao. -
- Angažirati ću Jedije i droide – reče Kyle odmah nakon Jettrela ali je on imao drukčiju zamisao.
- Ne, master Katarn. Vi odite obavijestiti kancelaricu da je baza Tamnih Jedija na Skaggisu. Neka pokuša sakupiti republičku vojsku za napad. Mara, Anakin, Ben i ja ćemo otkriti izdajicu. –
- Baza je na Skaggisu? – i Kyleu je to bilo prilično iznenađujuće.
- Luke je dobio tu informaciju od nekog tko se predstavljao kao krijumčar. Moguće je da je lažna, ali će kancelarica znati što treba učiniti. –
- U redu, master – završi Kyle izlazeći iz sobe, - budite oprezni. Posebno ti, moj padawane. -
- Bit ćemo, master – odgovori mu Anakin dok je Kyle izlazio van.
Preostala četvorka, skupa sa trojicom republikanaca, ostaja su unutra i dalje stojeći uz Daxonovo tijelo. Više nisu ništa rekli međusobno pa su samo zabrinuto gledali u plahtu. Ovakav razvoj događaja je mogao sugerirati samo drastično pogoršanje situacije koja je ovako i onako već bila teška za Jedije.
* * *
Ranojutarnje je coruscantsko sunce pružalo svoje prve zrake na obzor kad su se u Leinom kancelarskom uredu okupili Han, Chewie, Kyle Katarn, njene dvije pomoćnice i prekaljeni senator Cyrus Kool. Na lijevoj je stolici sjedio Han, središnjoj Kool i na desnoj Katarn. Chewie je stajao na lijevo od Hana a skroz na lijevo, uza zid, su stajale dvije pomoćnice. Leia je bila za svojim stolom.
- Neću poslati republičku vojsku na Skaggis na temelju nepotvrđenih informacija. Želim čvrste dokaze – govorila je Leia glasnije jer je željela da bude jasna u pogledu neke vojne akcije.
- Nitko nije ni govorio o tome da odmah pošaljete vojsku, kancelarice. Mišljenje Jedija je da je samo pripremite – odgovori joj Katarn.
- Senat je u teškom stanju, - počne senator Kool, - razdire ga sukob sa odmetnutim zvjezdanim sustavima. –
- A bojim se da bi još i pitanje slanja vojske na možda nevini planet bila velika greška koja bi dovela do još većeg razdora – opet će Leia.
- Ostaje nam samo jedno rješenje... – reče Kool ustajući, - pošaljimo nekog na Skaggis da potvrdi da li je ondje baza. Čim nam jave, moći ćemo poslati vojsku, koju ćete vi, do tada, pripremiti. –
- Obavjestiti ću republičke agente, oni će poslati nekoga– odgovori Leia.
U jednom je trenutku Han pogledao tuđinskog senatora Koola širom otvorenih očiju. Baš u trenutku kad je rekao da nekog pošalju na taj planet, on se sam sebi učinio idealnim za taj zadatak. Iako mu se nije činilo peviše uzbudljivo, imao je tu ideju.
- Ja ću ići – reče i to izazove iznenađen Lein pogled.
- Ja i Chewie se nudimo za taj zadatak... – u taj ga tren wookie pogleda iznenađeno.
- Je li tako? – upita pogledavši u njega.
Chewie potvrdno zareži.
- Eto ga – zadovoljno završi Han.
Leia i nije mogla proturiječiti tom njegovom zahtjevu. Sjetila se njihovog nedavnog razgovora i kako joj je rekao da bi sve dao za malo akcije. Iako je bila posve svijesna opasnosti, znala je da je Han iznimno žilav i da je sposoban izvući se i iz najgorih situacija.
Vidjevši Lein strah za supruga, Kyle nije mogao a da se ne ponudi.
- I ja idem s vama. Dobro je imati Jedija uz sebe. -
Han se blago nasmije tom Kyleovom zadovoljstvu i arogantnosti. Leia potom pogleda Koola.
- Senatore, sazovite izvanrednu sjednicu senata u večerašnjem standardnom terminu. Pokušat ću dobiti potporu slanju vojske. -
- Svakako, kancelarice. Idem odmah. -
- Ja ću obavijestiti Jedije da se pripreme za mogući napad – rekao je Kyle i time zaključio sastanak.
Leia potom ustane a odmah za njom i Han i Kyle. Kad je Kool izjurio iz ureda, kao i dvije pomoćnice za njim, s Leine se lijeve strane našao Katarn a s desne Han i Chewie.
- Hvala, master Jedi, što ste se priključili Hanu na ovom zadatku. -
- Oh, siguran sam da bi ga on i bez mene obavio. Ali opreza nikad dovoljno... – nasmije se Kyle stavši ispred Leie, koja je zastala, - doviđenja, kancelarice! –
- Doviđenja, master Katarn, - pozdravi ga i isprati pogledom a onda se okrene Hanu, - Zašto si se ponudio za ovu misiju? Zar ne znaš kako je opasno? –
- Znam. Ali želim konačno učiniti nešto dobro. Već sam ti govorio o tome. Hajdemo sad. Nećeš me odgovoriti od ovoga. Ovo sam čekao sve te godine. –
Iako je i dalje ostala zabrinuta za njega, Leia je odlučila dopustiti Hanu da ode na Skaggis. Djelomično i zato jer će sa njim ići i master Katarn. Da je nastavila prigovarati, Han bi joj to sigurno zamjerio, jer je on ovo zaista želio. A nije mu htjela narušiti samopouzdanje.
Nastavak u srijedu. Ponovo Drakarn...
"I haven't committed a crime. What I did was fail to comply with the law."