čet, 7. travnja '05 u 04:28
Tko čeka...
Niste mi odgovorili na pitanje, pa ću ja:
STAR WARS PLOT FORMULA: U prvim epizodama trilogije se javlja učitelj budućeg glavnog lika koji ima ime od dvije riječi: Qui-Gon, Obi-Wan. Tu sam ubacio Har-Yona, dodao sam Y jer smo imali Q i W kojih nema u hrv. jeziku. Dakako, i njegova će sudbina biti ista...
Peto poglavlje - drugi dio
Sivi, duguljasti šatl, sa upravljačkom kabinom na stražnjem kraju, probijao se kroz maglu coruscantskog podneva. Izbjegavajući bijela svijetla nadolazećih lebdećih prometnih sredstava, pronalazio je svoj put prema cilju, koji je predstavljao zgradu kancelara Nove republike.
Unutar šatla, sa njegovim smeđim sjedalima uza same velike pravokutne prozore, sjedili su Mara i 3PO, na jednoj strani, i Han, Chewie i Leia na drugoj. Između njih je stajao R2. Njega je 3PO gnjavio pitanjima koja su ostalima, a pogotovo Hanu, išla na živce.
- Oh, R2, kako to da samo ti ideš u akciju? Ne želim više hrđati na
Falconu. I sigurno ne želim da me ostavljaš samog sa groznim kapetanom Solom. -
Han se na to podigne i uvrijeđeno počne:
- Hej, tko je grozan? -
Leia i Mara se nasmiju i pogledaju 3PO-ovu prestrašenu reakciju. Chewie zareži u smislu smijeha.
- Oh... izletjelo mi – reče zlatni droid i ponovo pogleda R2-a koji je ispustio neke sebi karakteristične zvukove. 3PO ih shvati kao uvredu.
- Što se ti javljaš, prljava kanto? – reče mu pogrdno, - Odi na čišćenje. –
Doista, R2 je bio prljav. Njegove je bijele dijelove prekrivao crni sloj čađe a u nekim su mu utorima komadići već ukorenog blata koji su na njega došli u prljavim i zapuštenim hodnicima Nar Shaddaae, dok je bio sa Chewiem i Leiom pri upadu u Daxonovu bazu.
Nakon što su se vratili na Coruscant, Mara i Leia su predale Daxona republičkim obavještajnim agentima u njihovom sjedištu. Vjerovale su da će oni iz njega izvući koji podatak više. Nisu uopće naslućivale da je on sad već mrtav, smrskao se pri udaru na tlo, nakon pada sa dvjestotinjak metara visoke zgrade iz koje ga je izbacio okrutni izdajica Jedija. Svoje su brodove ostavili na jednoj lebdećoj pisti baš kraj njihove zgrade.
Izašavši iz gustoga prometa, koji se odvijao u području između zgusnutih planetarnih građevina, šatl je izbio na čistinu sa koje se, prema nebu, uzdizalo nekoliko izoliranih zgrada. Sa njihovog mjesta pogleda, ispred kancelarove zgrade su dva manja nebodera, lijevi je šiljasti a desni ima zaobljeni vrh. Nešto dalje, skroz iza, se uzdizala vizura senata, ali su bila vidljiva samo njena svijetla.
Započevši svoj silazak, šatl se usmjerio prema jednom pravokutnom otvoru te je uletio u njega i sletjeo uz njegovu desnu stranu. Ta garaža, u koju je šatl sletjeo, je velika i prostrana, iako se tako ne čini izvana. Na nekoliko je mjesta postavljeno par manjih šatlova, koji su prijevoz za republičke političare. Zidovi su sivi sa okomitim crnim crtama a na stropu su velika okrugla svijetla. Na jednoj su strani velike staklene površine koje osvjetljavaju unutrašnjost prirodnim svijetlom. Čim su se vrata šatla otvorila, Leia je pohrlila van.
Kad su došli pred Borin stol, Leia je zastala a Han i Chewie su se skoro zaletjeli u nju. Prije nego li su išta rekli o tom njenom potezu, Leia se naglo okrenula unazad i nagnula da očima uhvati 3PO-a. Nije ga željela odmah uvesti u svoj ured, gdje su Jediji pa mu je dala zadatak da ga se istodobno i riješi.
- 3PO? – rekla je tražeći ga iza Hana, Mare i Chewiea a droid skrene pogled s R2-a prema njoj.
- Da, gospodarice? –
- Donesi nam piće unutra. –
- Razumijem... Idemo, R2. –
Kad su droidi krenuli u smjeru iz kojega su došli, Leia je nastavila put i projurila kraj Bore, koji je ustao i naklonio se.
- Jediji vas čekaju, kancelarice! – rekao je zraku.
Leia je ipak čula i stala. Vrata su se otvorila i ona je stala među njih te se okrenula prema tajniku.
- Hvala – na brzinu odgovori i nastavi unutra.
Kad je došla na prag, Luke je ustao i ostao stajati ispred svoje stolice. Jediji su je primjereno dočekali.
- Dobro, svi ste ovdje. -
Nakon toga je sjela za svoj stol a Mara je došla do Bena i stala iza Lukea. Luke ju je trenutak gledao a kad je osjetio da je sve u redu, sjeo je.
- Daxon? – započne Jettrel.
- Uhvatili smo ga... Ali, on više nije problem – odgovori Mara a Har-Yon potom odluči sjesti. Do Lukea je, na središnju stolicu, sjeo Han. Na skroz desnu je došao Jettrel.
- Nije on ukrao kapsule - nastavi Leia zabrinuto gledajući u Lukea a potom u Jettrela i Katarna.
- Tamni Jediji su! – dovrši Luke.
- Da. Kako si to znao? – upita Leia.
- Mislim da mu nije bilo teško za pogoditi – odgovori Han prije Lukea.
Luke je već navikao na Hanove upadice a ovoga je puta imao pravo.
- Daxon tvrdi kako su ga bivši kolege izdali. Surađivao je s njima, nema nikakve sumnje, - rekla je Mara ravnodušno, - ali sada... –
- Više im nije trebao – dovrši Han.
- Sve više vjerujem kako ćemo trebati republičku vojsku da se suočimo sa tom mračnom prijetnjom. Ako poduzmu ikakve slijedeće napade... – progovorio je Jettrel.
- Bit ćemo spremni, - dovrši Leia Jettrelovu misao, - Pokušat ću dobiti potporu u senatu za pojačanje straža na svim našim bazama. Čula sam za napad na Grad oblaka... Strašno. –
Iako joj to nije bilo uopće na pameti, spomenom Grada oblaka je probudila neke neugodne emocije u Hanu. On se u tom trenutku gotovo trgnuo ali se suzdržao na okretu glave. Leia primjeti.
- Oprosti, nisam mislila... -
Držeći lakat desne ruke na naslonu stolice, i prstima bradu, Han samo odmahne dlanom u znaku da mu ti događaji više ništa ne znače.
- Kao što sam već rekao, - ponovo će Luke, - moramo vjerovati u Jedije koje sam poslao u potragu. Pronalazak njihove baze nam je na vrhu prioriteta. Do tada ćemo se jedino moći braniti od njihovih napada. -
Za vrijeme ovog razgovora, Anakin i Ben su samo oprezno promatrali razgovor Jedija. Sad kad se kuje sudbina Republike i njeni budući potezi, bilo im je imperativno da i oni tome prisustvuju. Da daju svoj doprinos. Anakin je potom došao do stolice svoga oca, i stao između Mare i Chewiea, koji je stajao iza Jettrelove stolice. Kad je nastupila manja tišina, oglasi se Katarn. Izronio je iza trojice postavljenih iza stolica i najednom se stvorio pred Leiom.
- A to nije sve. Ima još nešto... -
Došavši ispred Jettrela, stane uz Lein stol i pokaže malenu kuglicu u svojoj desnoj ruci.
- Holo-zapis napada na Grad oblaka – čim je to rekao, postavi kuglicu u mali projektor na stolu. Anakin, koji je htio nešto reći, sada je bio prisiljen maknuti se. Iza njega, na središnjem dijelu gornjeg podija, iza središnje stolice, nalazi se oveći kružni holo-projektor. Kad je Kyle Silom aktivirao zapis, pojavi se slika unutrašnjosti enklave. Deseci Jedija kako vježbaju a oko njih se formira obruč Tamnih Jedija.
- Čekao sam da oboje budete tu... – reče gledajući Lukea i Leiu.
Posegnuvši Silom, zumira sliku na jednog od Tamnih Jedija i zaustavi je. Tada se osvrne na dvojicu Skywalkera.
Luke i Leia širom otvore oči i ustanu. Bujica neugodnih osjećaja i sjećanja preplavi njihove umove. Nemir se proširio kroz sobu. Han se također okrene na drugu stranu.
- Ma koji... – uzvikne dižući se.
Chewie zaurliče onako kako je urliknuo vidjevši Hana u karbonitu, prije mnogo godina. Mara i Har-Yon ostanu hladnokrvni a Ben i Anakin se blago uznemire. Slika pred njima je prikazivala Tamnog Jedija u njegovom crnom oklopu, sa prijetećom kacigom. Prikaz je bio u punoj veličini, u plavkastoj boji tipičnoj za holograme. Tamni je Jedi držao upaljen mač na dolje i držao ga je u ispruženoj desnoj ruci.
- Ne... Nemoguće – rekla je Leia ispruživši ruku u znaku nevjerice pritom pogledavši Lukea, koji je također gledao u nju a potom se okrenuo prema holo-slici.
- Vader! – blago je i ogorčeno rekao Luke samom sebi spustivši pogled s Tamnog Jedija odjevenog u zloglasno odijelo njegova oca.
Kyle, vidjevši reakciju Lukea, Leie, Hana i Chewiea, odluči isključiti projekciju te Silom prizove kuglicu nazad u ruku.
- I ne samo taj. Svi su bili tako odjeveni... – završi Kyle.
- Mislim da to govori sve – zaključi Leia oprezno i polako ponovo sjedajući.
- Ali ono što me najviše muči je to kako su otvorili naše arhive. Nije bilo tragova nasilnog otvaranja – ponovo će Kyle.
- Netko im je dao šifru – progovori Ben.
- Možda, - oprezno će Luke, - a možda su je i ukrali. –
- Točno su znali gdje držimo holokrone – rekao je Kyle pomalo uzrujanim tonom.
- Sumnjaš na to da imamo izdajicu? – upita ga Jettrel podignuvši glavu.
- Možda. Nisam siguran – zaključi Kyle i ponovo ode iza svih, nestavši iz Leina vidokruga. Kad je nastupila kraća tišina, Anakin istupi.
- Napad na Bespin... – napokon se oglasi, - pokušaj onesposobljavanja naših kompjutera, kapsule za kloniranje, Tamni Jediji odjeveni kao Darth Vader, mogući izdajica... Što se to događa? –
Ben je opazio da je Anakin napokon progovorio, pa je želio i on opet nešto reći, da ostavi neki dojam. Ali prije njega se javi Luke.
- Previše je toga da se svi događaji lako povežu... –
- Nemojmo brzati sa ikakvim zaključcima – prekinuo je Lukea Jettrel.
- Meditirati ću o ovim događajima. Sila će mi podariti odgovore. -
Rekavši to, Luke ustane a s njime i svi ostali. Tim je činom bio okončan ovaj brifing. U tom trenutku je ušao 3PO noseći zlatni pladanj sa šalicama sa pićem. Došavši do holo-projektora, stao je i čekao da gosti uzmu piće. Prvi je Luke uzeo svoju šalicu a za njim Han, pa Jettrel, Mara, Anakin, Ben i Katarn. Luke se potom udaljio i do njega su došli Jettrel i Katarn.
- Ispričavamo se, master. Imamo posla u hramu – rekao je Katarn i pritom se naklonio, kao i Jettrel.
- Svakako – odgovori im on i isprati ih pogledom dok su napuštali ured. Sa sobom su ponijeli i piće a to je možda malo zbunilo 3PO-a. Za dvojicom mastera su izašle i obje pomoćnice, kad im je Leia dala takvu naredbu pogledom.
Uskoro su se i preostali okupili te krenuli van. Kraj Lukea su hodali Mara i Ben a kraj Leie Han i Anakin.
- Luke, - javi se Leia, - je li situacija zaista tako teška? Jesu li Jediji u nevolji? -
Luke nije ništa odmah rekao ali joj je uputio tužno lice.
- Ne... – odgovori nekako depresivnim glasom, -
Republika je u nevolji. -
Kad su prošli vrata, iza njih su hodali Chewie i 3PO. Na Lukeovu rečenicu oboje su se uznemirili.
- Jao nama – izjavi 3PO na što Chewbacca blago zaurliče.
Kad su i oni izašli iz ureda, vrata su se zatvorila. I Vocran je čuo Lukeovu rečenicu te je polako, širom otvorenih očiju, sjeo natrag na stolicu i promatrao kako 3PO i golemi wookie nestaju u daljini.
Nastavak u nedjelju.
"I haven't committed a crime. What I did was fail to comply with the law."