uto, 22. ožujka '05 u 06:47
Do tada...
Treće poglavlje - treći dio
Vjetar je mrsio sijedu Hanovu kosu dok je gledao u daljinu, nadajući se da će Leia i Chewie ubrzo doći sa svog zadatka. Dvadeset godina nakon što je pomogao uništenju Carstva, Han se istaknuo u borbi protiv njegovih ostataka a potom je aktivno sudjelovao u formiranju Nove republike. Po završetku rata se odrekao generalske funkcije, posvetio djeci a ponekad obavlja i neke sitne poslove za Republiku. Godine su na njemu učinile svoje ali ne previše. Sada ima blizu šezdeset i još je uvijek aktivan i revan na zadacima. Odjeven je u svoje klasično odijelo: prljavo-bijela košulja a na njoj crni prsluk, smeđe hlače i niske, crne čizme.
Dok je stajao na rubu okrugloga doka, koji je lebdio na rubu golemih zgrada velikoga grada Nar Shaddaae, pogled mu je bio uzak, da si zaštiti oči od vjetra, a u rukama je držao malu krpicu, koju je prebacivao iz jedne u drugu. Ispred njega nije bilo nikakve ograde jer se tu spajaju šatlovi za prijevoz po planetu. Ali ostatak ruba tog okruglog doka je prožimala tanka ograda, visoka možda pola metra, koja je označavala njegove granice. Uz dok sa Falconom je još jedan a na njemu je lovac Jedija, neveliki crvenkasti brod kojim je doputovala Mara. Iza Hana je dobri, stari, i zaista stari, Millenium Falcon, iz kojega su dopirali mehanički zvukovi. Na jedan jači, Han je okrenuo glavu, samo preko ramena.
C-3PO, droid još stariji i od Falcona, u njemu je obavljao nekakve popravke. Kopao je po žicama, koje su bile izvan stijenki broda, iako bi trebale biti u njemu, a to mu se nije sviđalo. Kad je otvorio jedna vratašca, iz unutrašnjosti su popadali raznorazni alati i to njemu na nogu.
- Oh... jao... – zavapi zlatni droid i povuče se dva koraka unazad. Potom izvana začuje Hanov glas, koji se derao a djelomično ga je zametnuo vjetar.
- Hej, zlatni! Ne otvaraj vrata razdjelnika... Pun je alata! -
No, bilo je kasno. 3PO je, na Hanov glas okrenuo glavu a kad je čuo što mu je rekao, napravio je takav pokret koji je nedvojbeno označio njegovu zbunjenost.
- Sad mi kaže... – ponovo započe 3PO a onda se sagne i počne skupljati alate koji su se rasuli. Kad se sagnuo, iz dijelova koji su se pokvarili, začuje se zvuk škripanja i počnu frcati iskre. Iz njega je potom izletjeo dim ali požara nije bilo. Na 3PO-ovu sreću.
- Požar... požar... – uzvikne 3PO i počne paničariti. Ali ubrzo shvati da nema plamena i onda se približi mjestu nesreće i dobro pogleda.
- Oh ne... otišao je konverter energije... –
Droid se okrene i krene prema izlazu javiti Hanu što se dogodilo.
Han se skoro prestrašio kad se oglasio mali plosnati komunikator, koji je visio za njegovim pasom. Na brzinu krpicu ostavi u lijevoj ruci a potom primi komunikator i prinese ga ustima.
- Solo. –
- Han - začuje se Leia.
- Leia! -
- Han... dolazimo. Daxon je s nama. Pripremi brod za polazak. –
- Je li sve u redu? –
- Zadatak je prošao glatko, - Han je osjećao neku zabrinutost u Leinom glasu, koju ona potvrdi nastavkom rečenice, - I javi Lukeu da okupi Jedi mastere u mojem uredu. Imam veoma uznemirujuće vijesti. -
- Koliko uznemirujuće? –
Leia ne odgovori ništa i Han je shvatio da je prekinula vezu. Onda začu glas iz broda.
- Kapetane Solo... Kapetane Solo! -
Han duboko udahne i okrene se prema 3PO-u, koji je stajao na rampi, pritom stavljajući komunikator za pas.
- Što je sad? – upita iritantnim glasom.
- Bojim se da je uništen konverter energije... Mislim da... –
- Pa popravi ga! – prekine ga Han.
- Ali ne mogu. Totalno je uništen. –
- Znaš, ponekad se pitam zašto te ne zamijenim nekim droidom koji zna popravljati strojeve – rekao mu je Han kad je projurio kraj njega u unutrašnjost broda. 3PO ga je pratio pogledom ali nije išao za njim.
- Ali ja sam protokolni droid... O, zašto i govorim kad me ne sluša! –
3PO je i dalje samo pregledavao oko sebe a onda je ugledao nešto. Bila je to mala crna točkica na obzoru, šatl kojim su se vraćali Leia, Mara, Chewie, R2 i Daxon. Šatl je bio gotovo neprimjetan na zelenom obzoru, koji su popunjavale planine, sa sniježnim vrhovima, šume i manja naselja. 3PO se je, u sebi, veselio njihovu dolasku, sada bar više neće biti sam sa Hanom. I, dakako, konačno će se vratiti na Coruscant!
Meet Shindor... In next post!
"I haven't committed a crime. What I did was fail to comply with the law."