"Leaves from the vine, falling so slow. Like fragile, tiny shells, Drifting in the foam. Little soldier boy, come marching home. Brave soldier boy, comes marching home."
kažeš da se Crkva ne bi trebala petljat u politiku, al ti moran reć da i nisi baš u pravu. U pravu si šta se tiče da svećenici ne bi trebali izvikivat HDZ-ove parole na oltaru i ja to osobno smatram velikom greškom, ali i oni su ljudi, imaju svoje mane i nedostatke, pa im možeš i oprostiti, ako ne to, barem pokušat shvatit.
Enivej, politika je dio života, dio ljudi, pa iz tog kuta gledanja crkva bi trebala usmjerit ljude i pomoć im pri boljem i kvalitetnijem izboru da bi im bilo bolje kroz život. Ne nametat vlastitu volju, jer bi onda čovjek bio sveden na program koji sluša programera. Znači, ne govorit "glasajte za HDZ..", nego jednostavno usmjerenje..
Ako se nebi trebali miješat u politiku, onda bi po toj analogiji trebali maknit svoje "prste" i šta se tiče pitanja bioetike, a pod to spada recimo tema o umjetnoj oplodnji, pobačaj..
Razumiš šta ti govorin?
U osnovnoj školi recimo nismo ni jednom obradili ništa u svezi drugih vjera. Do informacija u svezi drugih vjera sam dolazio posve drugim putevima, i to vrlo rijetko. U srednjoj sam odabrao etiku iz znatiželje i što nisam želio proči kroz istu stvar kao u osnovnoj s vjeronaukom.
Na neku ruku, vjeronauk me, manjim dijelom, odbio od Crkve i kršćanstva.
"Leaves from the vine, falling so slow. Like fragile, tiny shells, Drifting in the foam. Little soldier boy, come marching home. Brave soldier boy, comes marching home."
kažeš da se Crkva ne bi trebala petljat u politiku, al ti moran reć da i nisi baš u pravu. U pravu si šta se tiče da svećenici ne bi trebali izvikivat HDZ-ove parole na oltaru i ja to osobno smatram velikom greškom, ali i oni su ljudi, imaju svoje mane i nedostatke, pa im možeš i oprostiti, ako ne to, barem pokušat shvatit.
Enivej, politika je dio života, dio ljudi, pa iz tog kuta gledanja crkva bi trebala usmjerit ljude i pomoć im pri boljem i kvalitetnijem izboru da bi im bilo bolje kroz život. Ne nametat vlastitu volju, jer bi onda čovjek bio sveden na program koji sluša programera. Znači, ne govorit "glasajte za HDZ..", nego jednostavno usmjerenje..
Ako se nebi trebali miješat u politiku, onda bi po toj analogiji trebali maknit svoje "prste" i šta se tiče pitanja bioetike, a pod to spada recimo tema o umjetnoj oplodnji, pobačaj..
Bio sam nekoliko puta na školskom vjeronauku kao posjetitelj i to je isključivo katolička indoktrinacija, što nije fer, jer se time podrazumijeva da su svi Hrvati katolici. Na satu se moli Zdravo Marija, uči iz katekizma, i sl. Dakle, isključivo katolički nauk. A mislim da niti jedna crkva, koliko god je većinska, nema pravo u škole uvoditi svoju nauku. Obrazovne ustanove bi trebali biti neutralne. Dakle, ako hoćete učit o drugim vjerama, idite na etiku, jer na vjeronauku to nećete sresti.
"You've been running from this fight for too long... The only fight. Against the dark side." Moj jednopostni blog
MathewSkywalkerA mislim da niti jedna crkva, koliko god je većinska, nema pravo u škole uvoditi svoju nauku. Obrazovne ustanove bi trebali biti neutralne. Dakle, ako hoćete učit o drugim vjerama, idite na etiku, jer na vjeronauku to nećete sresti.
Agreed. IMO, volio bi da etika bude obavezni predmet, ne izborni.
Ovisi o skoli. U mojoj su skoli ucili, ali sa strogo katolickog gledista, o svim protestantima i opcenito drugim religijama su ucili lose ( to ovisi i o doprinosu vjeroucitelja)
Da, ali nakon što iz vjeronauka osam godina učiš jedno te isto i vrtiš se u krug, prebacivanje na etiku se preporučuje za one koji ne vjeruju u crkvu (ili u Boga). Puno više se govori o moralu, a ne o crkvenom moralu. I mislim da etika pomnije proučava druge religije, a ne da ih samo spomene kao vjeronauk
Cartman: "Kyle, I really think you should do something about that sand in your vagina."
mi smo pisali test iz "glavnih" religija svijeta (ajde recimo) u detalje -> općenito o religiji, utemeljitelj, simbol (nacrtaj i značenje), sveti spisi, bogovi(nešto o njima)/Bog, povezanosti između religija, neki blagdani itd.
"Under the tongue root a fight most dread, and another raging behind, in the head."
mi smo pisali test iz "glavnih" religija svijeta (ajde recimo) u detalje -> općenito o religiji, utemeljitelj, simbol (nacrtaj i značenje), sveti spisi, bogovi(nešto o njima)/Bog, povezanosti između religija, neki blagdani itd.
To je ok. To smo mi radili na etici stalno. Naši su na vjeronauku (srednja) slušali some weird hipi sh*t i razgovarali o tome "kako se ljudi razmnožavaju i gdje što ide dok "to" rade". To ne objašnjavaš hrpi tinejdžera.
u mojoj se školi uči isključivo katolički nauk ali se nešto malo upoznajemo i sa drugim kršćanskimk religijama (najviše pravoslavnim, protestantnim -znam da ima puno vrsta protestanata al neznam ni jednu no ofens niko nisam informiran
learn to know the dark side of the force and you will achieve power greater than any jedi
Vidis istu naobrazbu sam i ja dobio, ali nikada nitko nije objasnio srz te vjere. Doduse, ovo je malo prezahtjevno jer vjerujem da se ona otkriva samim postupkom uvjeravanja. ^^
Ja sam u srednjoj imao profu iz etike koja je bila fenomenalna. Ako sam išta naučio o moralu i etici na ovom svijetu, onda sam to naučio od nje. (Ako izuzmemo Bibliju ) Al što je najbolje, na etiku nisam išao zato jer sam morao. Nisam bio ni upisan na nju, jer sam išao na adventistički vjeronauk. Ali išao sam na etiku sam zato jer sam znao da ću tamo naučiti više nego kod bilo kojeg drugog profesora. Kad me pitala koje sam vjere i kad sam joj rekao, samo je bila još zainteresiranija. Znali smo po cijele sate imat ona i ja dijalog o Bogu ili filozofiji općenito, pa često i glazbi. Ma fenomenalno je kad naletiš na tak dobrog čovjeka/ženu. I stvarno mislim da bi takvi profesori iz etike svi trebali bit.
"You've been running from this fight for too long... The only fight. Against the dark side." Moj jednopostni blog
MathewSkywalkerMa fenomenalno je kad naletiš na tak dobrog čovjeka/ženu.
Da, dobro je da bar netko od mladjih jos uvijek razlikuje ljude i zene.
And what have you got at the end of the day?
What have you got to take away?
A bottle of whisky and a new set of lies
Blinds on the window and a pain behind the eyes...