sri, 6. srpnja '05 u 06:36
@Mathew Skywalker
Biblija u danasnjem obliku se bitno razlikuje od ranijih tekstova i poznato je nekoliko verzija kroz povijest, pa nije problem pratiti genezu nastanka danasnje kanonske verzije. To su cinjenice i mada znam da ti je tesko pomiriti se s time, opet cu ponoviti- guglanje nema veze sa istinom. Valja zapoceti sa citanjem knjiga, valja procitati prijevode (zanemari sad komentare znanstvenika) ranokrscanskih spisa koji predatiraju koncil u Nicaei, pa se onda valja upustati u raspravu.
Sto se tice drugog Isusovog dolaska, ne mislis li da slusanje savijesti nema veze sa vjerovanjem u Bibliju?
@HK Revan
Ako podjemo sa ovog svijeta, onda ili cemo saznati ili nas nece biti, pa ce nam biti svejedno.
@DARK LORD
Qumranski svici iliti Dead Sea scrolls, nisu ranokrscanski spisi, vec spisi Esena. Rano krscanstvo je doduse bilo usko povezano sa njihovim ucenjima, ali bio je povezan i Maniheizam, pa ne mozemo reci da se radi o krscanstvu. No, da odgovorim na tvoje pitanje- da, Qumranski spisi predatiraju Konstantina i koncil u Nicaei.
Ono o cemu ja govorim su Nag Hammadi zbirke tekstova koji jesu ranokrscanski i dobar dio njih predatira Konstantinove fabrikate.
@Lord Damnum
U pravu si sto se tice motiva za promjenu sadrzaja biblije i za promjenu dogme i njezino kasnije nametanje.
BTW- nije izbaceno evandjelje samo jednog, vec nekoliko apostola- Tomino, Filipovo i Marijino. Toliko o tome.
@Qui-Gon Vik
Prijevod spisa iz Nag Hammadija koji je napravo tim oko Prof. Robinsona je vrlo kvalitetan (ali samo na engleskom jeziku). Postoji i skracena verzija koja se dotice samo izgubljenih evandjelja koja je izdana u nakladi Telediska.
Sve tri knjige od Elaine Pagels su takodjer vrlo dobra znanstvena analiza geneze krscanstva (prije nego "dusebriznici" graknu- Pagelsica jest krscanka). Mislim da su dvije od knjiga takodjer izdane na hrvatskom od istog nakladnika kao i prijevodi spisa iz Nag Hammadija.
To je ono sto se tice znanstvenih analiza geneze krscanstva koje su objavljene kod nas.
Sto se tice toga da li je Tito bio Mason, nitko to ne zna zasigurno, ali cinjenica je da je za vrijeme SFRJ izdano nekoliko knjiga o Masoneriji od kojih je mozda najzanimljivija knjiga Z. Nenezica "Masoni u Jugoslaviji" izdavanje koje je bilo odobreno od Velike Loze Jugoslavije. To mi nekako govori da za vrijeme SFRJ nitko nije proganjao Masone...
And what have you got at the end of the day?
What have you got to take away?
A bottle of whisky and a new set of lies
Blinds on the window and a pain behind the eyes...