uto, 19. siječnja '16 u 07:54
MathewSkywalker
[Na početku oprostite mali off topic, ali ovo mi je prvi post nakon desetljeća izbivanja. To ne znači da ću opet kao prije sudjelovati na forumu (uz dvoje male djece, dva posla, akademski rad i sve ostale pozive bi to bilo pomalo shs-ovski – ovo pišem s plačućom bebom u krilu ), ali definitivno bih volio biti više in touch s vama. Baš mi zagrijalo oko srca kad ugledah staru gardu na ovom threadu. Epyon, Gandalf, Orion, darksider, Skullo, Imperial admiral... Hello there! Bilo bi predobro neki reunion organizirat.]
Dakle, dojmovi... Kad sam čuo da je Abrams preuzeo režiju, bio sam razočaran. Lost sam pratio kao niti jednu drugu seriju, ali nikad ne bih htio taj tip atmosfere za SW. Moju zabrinutost je najviše uzrokovao Star Trek kojeg je JJ imho baš iznakazio. Sva sreća, ovo se nije ponovilo sa SW-om. Bio je tu i Kasdan, te se JJ, čini se, postavio poniznije, dosta konzultirao rad prethodnika (poput Ralphovih neupotrebljenih koncepata za OT), vidljivo nastojao ne poremetiti SW univerzum. Istina, JJ-ov signature ipak izbija: netko je spomenuo kadriranje – yup, nedostaje većih i sporijih kadrova za odahnuti od akcije, te je i Reyin Force-back prelostovski nabrijan – više bih volio nešto poput Lukeove vizije na Dagobahu (no s druge strane je postigao efekt da publika bolje suosjeća s Reyinom šokiranošću). Ali generalno, JJ je bio vrlo oprezan, čak i konzervativan – otud možda repetitivnost i sličnost s ANH-om. Međutim, SW filmovi su uvijek na određeni način bili varijacije na temu, i radije biram sličnost s postojećim filmovima nego ispadanja iz SW atmosfere. Znam, nekima je taj SW feeling izostao – dojmovi su zeznuta i subjektivna stvar. Ali, ja sam se baš osjećao kao doma, počevši s bijegom Finna i Poea – to mi je bio totalni gušt. Dobra stara bježanja iz Imperijalnih brodova.
Nadam se da ćemo se bar malo češće viđati ovdje.
MTFBWY
Malčece sam odrezao kilometarski post...
Za sastanke i ćevape uvijek spreman
Ovo kaj si se bojao da će JJ skorz zasrati stvar nije se desilo iz dva razloga
a) niko nema muda da razbjesni fanove 2. najjače franšize i prve po zaradi (osim možda njenog tvorca GL), a pogotovo sad kad je Disney iskeširao svu lovu iz čarape za to..
b) što nas dovodi do toga tko je bio tihi pomoćnik JJ-u u režiji. Zar niste gledali dokumentarce kako se snimala ep7 i komentare JJ-a
Famozni lik koji je kao suri orao sjedio iza JJ-a nije niko drugi nego Irvin Kershner redatelj u ep5(TESB), u cijelom se filmu vidi atmosfera i potpis legendarnog redatelja koji je za rukicu vodio mladog JJ-a da ne usere stvar
I evo sad kad se buka stišala gledam na IMDB ocjena je pala na očekivanih 8.4 na razinu ROJ što je značajan oporavak i približavanje nivou koji i očekujemo.