ned, 5. lipnja '05 u 02:09
HK RevanKako to da nisu osjetili da će im se neš desit???
Zato što nisu bili koncentrirani na tako nešto. To se nadovezuje na ono što je Joda govorio kao su Jediji postali samouvjereni i bahati. Ne osjeća Jedi "samo tako" stvari i događaje oko sebe. On mora biti koncentriran i na glavne događaje, ali i biti prijemčiv za sve ostalo u okolini koja ga okružuje. Ja radije to čak radije rekao "dekoncentriran", u smislu da mu pozornost usmjerena na sve strane, a ne samo na ono ispred njega.
Jedan zgodan primjer mi pada na pamet. Upališ i TV i radio na govornu emisiju, podesiš jednaku glasnoću i pokušavaš pratiti, razumjeti i zapamtiti oba izvora. Ti čuješ i jedno i drugo, ali mozak (osim kod istreniranih ili posebno nadarenih ljudi) nije u stanju paralelno procesirati oba izvora. No, ako se jako koncentrira, vjerojatno svako može, bar neko kraće vrijeme (pošto je to vrlo zamorno) pratiti oba izvora. Većina se u takvim situacijama koncentrira na jedan izvor, a drugi zanemaruje.
Možda banalan primjer, ali mi se čini da dobro ilustrira ono što sam rekao gore.
HK RevanAli yodina faca kad je skužio šta ona dva klona iza njega spremaju...
I to je upravo ono što Jodu izdiže iznad svih i što demonstrira ono što uči druge: biti uvijek svjestan svoje okoline. To je upravo ono gdje su drugi fulali. Koliko bi im u datom trenutku pomoglo ne znam, ali bi imali veću šansu izvući se.
Edit: Na Windua se to isto odnosi. Pao je jer nije obraćao pozornost na cijelu situaciju, i nije osjetio komešanje u Anakinu. Njega je omela dvojba. On je kratki trenutak dvojio što učiniti, što je bilo dovoljno da izgubi kontrolu nad situacijom.