ned, 27. srpnja '08 u 00:58
Evo upravo došao s prikazivanja filam i jedino što mogu reći je wow. Naravno mogao bi sada pisati stranice o dojmovima, ali mi se ne da a i umoran sam. Jedino što bi još dodao jest da svatko ima svoj ukus tako da Burtonov Batman i Nolanov Batman su dva različita svijeta prikazivanja, tako da su jedni konzervativni u tom pogledu a drugi potpadaju pod liberalnije shvaćanje.
Za ovaj film bi rekao da sam bio ful pripremljen, ali ne u smislu da sam znao spoilere i sve ostale gluposti, nego sam se striktno bazirao na commente sa dosta foruma pa tako i ovoga i čitao što su ljudi napisali.
Neki kažu da je film remek-djelo. Ne bi se u potpunosti složio s tim. Film definitivno ima ono "nešto", nekakvu posebnu bit,esenciju, uglavnom ono što ga čini posebnim i upravo je u tome čar ovoga filma. Film nije svakidašnje smeće kojeg možemo vidjet na rtl-u i novoj, pa usprkos i tome da je i high budget. Za sve one koje nisu pogledali definitivno preporučujem.
Ono što me se apsolutno i najviše dojmilo u ovome filmu je nepredvidivost. Cijelo vrijeme trajanja filma očekivao sam da će određene osobe umrijeti, da će netko nekoga izdati, da će sve ići nekakvim linearnim tokom kojeg vidimo u većini filmova iz hollywoodske projekcije, ali ne i ovaj.
Film je konstruiran sa izvrsnom pričom, sa stotine obrata koje, ponavaljam, stvarno nisam očekivao. Batman, Joker, Harvey, Rachel, Lucius.Pisao bi podrobnije o tome, ali ipak želim ostaviti čar filma drugima te da sami prosude.
Isto tako u cijeloj toj konstrukciji mi se sviđa što je svaki lik pokriven. Upravo se osjeća ta ravnoteža između Batmana,Jokera, Harvey, Gordona, Luciusa i drugih. Kada se iziđe van, uopće ne postoji pitanje, a što se dogodilo s tim određenim likom. Kako je film završio tako je cijela postava pa i priča bila u potpunosti u kompletu.
Glumačka ekipa je sjajna. Bale je pokazao da je definitivno bolji batman od ljepuškastog Clooneya s lijepim osmjehom, ili recimo Kilmera( onaj duboki glas malo iritira moram priznati). Keaton mi je možda mrvicu bolji od njega, ali opet tu se mora uzeti čitava, ali čitava druga okolnost u igru. Harvey Dent je isto tako bio izvrnso prikazan, tako da se ne bi složio da kao glumaca ne valja, a po meni je bilo dosta njegovoga lika u filmu.Michael Caine je defintivno opet pokazao lik oca- uzora u svemu ovome i guidao je cijeli film Batmana. Grordon je potvrdio svoju ulogu iz jedinice, ali Gary Oldman je i izvrstan po ostalim ulogama tako da se neću previše osvrtati na njega. Rachel je novi pozitivni dodatak i definitivno bolji od Katie Holmes. Ova žena je izvrsno odradila ulogu. Morgan Freeman isto kao i Gary Oldman.
Najveći aset cijeloga filma, kao što ću se i složiti s drugima je bio Joker. Dok je Nicholson više predstavio Jokera koji se za****vao s ljudima i poigravao, Ledger je donio novu dimneziju liku. A to je psihopatija. Predstavio ga je na takav način,da u jednome trenutku izgleda benigno, a u drugome bi ti oderao facu. Publika je to i potvrdila sa svojim pljeskom i smijehom tokom filma. A 95% smijeha je išlo na Jokerovo priustvo šale i sve ostale stvari, da sad ne nabrajam, koje je pokazao u ovome filmu. Maestralno odigrana ulogu, samo ja bi više Jokera. Nisam ga se mogao zasitit dovoljno, što poziva još jedanput na gledanje ovoga filma. Još, još, još!:-D
Naravno moram priznati i da neke stvari isprva nisam skužio, tako da ovaj film je zbog svega toga privlačniji. Iz drugog puta neće biti kao iz prvoga jel prvi je all time experience ali definitivno se još određene stvari moraju analizirati.
Pisao bi još, ali mislim da sam pokrio sve što sam namjeravao reći. Šteta zbog Ledgera, pokazao je da može odglumiti devijatnu osobu punu kaosa koja Gothamu daje opasnu prijetnju. Već sam prije napisao, ali ponovit ću, da film nije uređen kao grčka tragedija. Uvod, zaplet, vrhunac, obrat rasplet. Čak sam u jednom trenutku mislio da je film pri samom kraju ali sam se grdno prevario i zbog toga mi je drago..defnitivno film must see.
Kada bi me netko pitao da prepričam film ne bi znao. Prepun je isprepletenih kombinacija emocija, borbe, misterija, moralno-etičkoga odnosa. E to je onda dobar film
Tako da svi koji niste pogledali brzo u kino!!!!:smt023:smt023:smt023