sub, 17. rujna '05 u 21:28
Tri luđaka planiraju bijeg iz ludnice i prvi smisli plan i iznese ga ostalima, plan je zvučao ovako:
- U zoru izlazimo, ubijemo prvog stražara i uzmemo mu ključeve, otključamo prva vrata, otključamo druga vrata, otključamo treća vrata, ubijemo drugog stražara, otključamo četvrta vrata i bježimo!
I prođe noć, probudi se jedan luđak i probudi ostale, oni uzmu rekvizite i krenu. Nakon kraćeg hoda ugledaju stražara, jedan od luđaka mu dotrči i zadavi ga sajlom. Drugi uzme ključeve i da ih trećem, a treći pak počne otključavati vrata, otključa on prva, otključa druga, otključa treća, i kad je otključao treća prvi luđak uleti zgrabi stražara i udavi ga sajlom, treći otključa i četvrta vrata a prvi kaže:
- Bravo dečki! Proba uspjela sutra bježimo!
Bilo tako jedno indijansko pleme koje je živjelo u planinama. Jednog dana poglavica pozove vrača i pita ga:
- Ti meni reći kakvo sutra biti vrijeme!
Vrač odgovara:
- Sutra biti sunce! Sutra biti jako, jako toplo!
Vrač ode u selo do meteorologa da provjeri jeli bio u pravu, i meteorolog mu kaže da jest, da je bio u pravu.
I Indijanci svi sretni dočekaju drugi dan, svi oni istrče iz šatora, i u tom trenu vani ih dočeka prolom oblaka, svi mokri ko miševi dođu do vrača i prebiju ga ko kantu. Kad se vrač oporavio pita ga ponovo poglavica:
- Kakvo sutra biti vrijeme? Ako opet pogriješiš mi tebe živog spaliti!
Vrač sav uplašen odgovara:
- Sutra biti kiša! Sutra biti jako, jako hladno!
Indijanci sigurni da će kiša razbježe se okolo i stanu skupljat drveće za vatru. Za to vrijeme vrač je sišao u selo do meteorologa da provjeri jeli rekao točno:
- Kakvo će biti sutra vrijeme?
Pita vrač meteorologa, a ovaj mu odgovara:
- Sutra će biti kiše, i bit će hladno!
Pita vrač ponovo:
- A kako vi znate da će sutra biti kiše?
A ovaj daje odgovor:
- Pa pogledajte u brda, Indijanci skupljaju drva!
Kupio tako Mujo dva konja. No bilo mu ih teško razlikovati pa pozove Hasu da mu pomogne. Kad je Haso stigo daje on njemu savjet:
- Pa ja ti savjetujem da jednom odrežeš rep.
I Mujo ni pet ni šest uze mačetu i odreže konju rep. No tokom noći konji se potuku i ovaj koji je imo repa ostade bez njega, sad oba konja nisu imala repa pa opet Mujo nije mogo razlikovat konje. Zove opet on Hasu, kad ovaj dođe kaže Muji:
- Pa ja ti savjetujem da jednom odrežeš uho!
Mujo ne mareći za ništa uze mačetu i odreže jadnom konju uho. No tokom noći konji se ponovo potuku, i ovaj koji je imo uši ostade bez jednog uha. I opet Mujo nije mogo razlikovat konje. No ovaj put nije trebo Hasu, uzeo je mačetu i odrezo ubogom konju i drugo uho. No usred noći konji se potuku do krvi i ovaj sa uhom ostade bez uha! Mujo jadan opet ne može razlikovat konje, kad je vidio da nema više ideja opet pozove Hasu i kad ovaj dođe kaže mu ovako:
- E…ovaj Mujo, ja mislim da je ovaj crni ipak malo viši od bijelog!