pon, 16. svibnja '05 u 10:19
Šta vas dvoje kritičara dolazite u paketu? Hm, očito je dovoljno da jedan pokrene lavinu. No dobro.
Ne, šta se mene tiče, lightsaber akcije nikad dosta. Kad se to sve razvuče u jedan film, bit će sasvim OK. Jasno, ne može svima biti po volji ovo šta pišem ali ne kanim mijenjati ono šta sam zacrtao. Epizoda 7 ostaje kakva je a to znači sa svim tim duelima i baratanjima svjetlosnim mačevima.
Deseto poglavlje - drugi dio
Isprva je bio malo čudan osjećaj, ali što su trenuci više prolazili, sve se više navikavao na nju. Liječnik je stajao kraj njega još uvijek skidajući zavoj sa šava koji je povezivao mjesto njegovog odsječenog dijela ruke sa samim odsječenim dijelom. Više od dvadeset godina mu se s tog mjesta pružala robotska proteza, koja je doista bila kao prava ruka, sa svim svojim manama i prednostima, ali je osjećao da to nije bilo to.
Liječnička ordinacija Hrama Jedija je bila prvoklasno ali i skromno opremljena prostorija namijenjena isključivo liječenju manjih ozljeda a samo u rijetkim slučajevima i većih. Pripajanje Lukeove ruke je bio samo sitni poslić za liječnika koji ju je bez problema namjestio na njeno originalno i jedino pravo mjesto.
Luke je sjedio na bijelom medicinskom stolu, trup mu je bio uspravan da prati proces prišivanja ruke a noge položene na istom tom stolu, dijelu koji se spuštao na dolje. Liječnik, tamnoputi čovjek dobroćudnog izraza lica, maknuo je i zadnju krpicu s rane i Luke je vidio crne šavove, veoma velike, i pribojao se da će mu trajno ostati.
- Ne brinite se, Luke, kad zaraste maknut ćemo konce, - umiri ga liječnik bacivši krpicu iza sebe u malu srebrnu posudu na bijelo-plavom ormaru koji je sadržavao medicinske instrumente, - Probajte sad micati prste. Sve bi trebalo biti u redu. -
Luke na brzinu pogleda liječnika a potom podigne podlakticu i približi je licu. Okrene je oko osi, bez micanja prstiju, a potom pomakne i njih. Osjetio je sitno peckanje u njima uzrokovano godinama nekorištenja, ali na kraju je zaista sve bilo u redu. Osjeti iznimno zadovoljstvo i nasmije se. Vidjevši njegovu zadovoljnu reakciju, i R2, koji je stajao skroz na lijevo od Lukea, uz ulazna vrata i kraj 3PO-a, ispusti zadovoljne zvukove.
- Da, R2, gospodar Luke je sretan. Ponovo je čovjek – reče 3PO gledajući u malog droida a potom u Lukea koji je ustajao. Maknuo je sve krpice sa sebe.
- Hvala vam – kaže liječniku.
- Nema na čemu, Luke. To mi je posao. –
Čim se liječnik okrenuo prema svojim instrumentima u pozadini ordinacije, Luke je, držeći lijevom rukom desni dlan, krenuo prema vratima. Čim je došao do R2-a, liječnik mu se ponovo obrati.
- Oh, Luke, - reče mu na što se master Jedi okrene, - suzdržite se od napora u idućih nekoliko dana. Rana je još svježa i treba neko vrijeme da zacijeli. -
- Dat ću sve od sebe – odgovori on izlazeći kroz vrata skupa s R2-om i 3PO-m.
Pred Lukeom se, ispred ordinacije, otvorio pogled u neveliki pravokutni hodnik Hrama Jedija u kojem su, prema njemu, dolazili Ben i Mara.
- Luke – priđe mu Mara poljubivši ga u desnu stranu lica, što on i njoj napravi.
Kad se Mara odmakla, Luke je lijevom rukom zagrlio Bena na trenutak a potom su se razdvojili i krenuli u unutrašnjost Hrama, prolazeći uskim putevima punim biljaka i raznoraznih artefakata. Išli su prema liftu koji će ih podignuti do Vijeća.
- Bila je zamka, jel' da? – upita ga Mara.
- Da. Nekakva zavjera Tamnog Jedija. Srećom, uz pomoć R2-a sam je uspio preživjeti. –
R2, koji je s 3PO-om hodao iza trojke, na to ispusti seriju zvižduka a njegov ga kolega pogleda.
- Morao si se junačiti, je li? – nekako cinički hladno će 3PO a to Lukea nagna da zastane i okrene se prema njemu.
- 3PO. –
- Da, Luke? –
- Odi doma po djecu i reci Mercri da ih odvede na Sangren. Ti ih otprati. –
- Razumijem. Idemo, R2 – reče zlatni droid okrenuvši se i zamahnuvši rukom u maniri poziva R2-u da krene s njim. Mali je droid ponovo zapijukao a onda se javio Luke.
- Ne, 3PO. R2 ostaje ovdje. Trebat će nam. –
3PO-a je to nekako razljutilo.
- Glupi metalni otpad, - reče krenuvši u suprotnom smjeru, - Jednom mu spasi život i ostaje s njim. Ja mu spasim život stotine puta i ovako završim. Život nije pošten. –
Luke se, tokom godina, naučio ne obazirati na 3PO-ve komentare. Znao je da je droid ipak samo dobroćudno njurgalo i da se ne treba zabrinjavati zbog njega. Otprativši ga pogledom u dubinu, ponovo okrene glavu prema naprijed i nastavi hodati ponovo dotaknuvši desni dlan, što je Mara opazila.
- Tvoja ruka? –
- Moja ruka – odgovori nekako obeshrabrujuće.
- Nisi previše sretan zbog toga, oče – javi se Ben, koji mu je hodao s desna, Mara je bila s lijeva.
- Oh, ne, Ben. Sretan sam zbog ruke, ali to ne mogu pokazati... - odgovori Luke mračnim tonom duboko udahnuvši i izdahnuvši a Mara i Ben osjete dubok nemir kojim je zračio, - Spiden mi je otkrio planove Tamnih Jedija. –
- Zašto bi to Tamni Jedi učinio? – začudi se Ben.
- Jednostavno je, - zastane Luke a potom, nakon par koraka nastavi, - Mislio je da će me uspjeti ubiti. –
- Zašto mi se čini da to što ti je Spiden rekao nije dobro? – retorički se upita Ben a Luke mu ne htjede odgovoriti.
- Nimalo nije dobro. Pođite sa mnom u Vijeće, ondje ćete sve doznati. –
Jedanaest je članova Vijeća sjedilo na svojim ugrijanim stolicama i slušalo Lukeovo izlaganje. Iz vijeća je ponovo izbivao Kyle Katarn, koji je sada na zadatku i Jediji su svakog trena očekivali njegovo javljanje. Na njegovom je mjestu sjedila Mara a iza nje je, naslonjen na zid uz prozor i prekriženih ruku, Ben promatrao sunčano podnevno coruscantsko nebo i promet iza njega. Leđa je okrenuo Vijeću, ali kako nije sudionik rasprave, nije ni trebao pratiti razgovore. Na drugoj strani istog prozora je Anakin Solo, koji je pak pozorno promatrao i slušao rasprave.
- Klonovi i izdajica – ponovi master Kolan Vortex teme o kojima se razgovaralo.
- Čini mi se da Tamni Jediji polako dobivaju rat – zloguko će Coreena Tavel.
- Dobili su ove početne bitke, ali će Republika dobiti rat – odgovori Mara.
- Moramo uništiti klonove. Još prije nego li se razviju – nastavi Luke.
- Kako znate da već ne djeluju? – upita Kolan Vortex.
- Da djeluju, već bi to iskusili na svojoj koži, master Vortex. Što ih prije uništimo, manja je opasnost da se odupru tome – odgovori Luke.
- Nema sumnje da ih drže u svojoj bazi. Nadajmo se da će se master Katarn uskoro javiti – oglasi se Chandra Nov'Roh.
- A izdajica? – upita Anakin, iznenada se ubacivši u razgovor.
- Visivious Drakarn je očito obavio ono što je Tamnim Jedijima trebalo. Oslijepio nas je. Izgubili smo sve veze sa galaksijom – odgovori mu Jettrel.
- Drakarna moramo odmah pronaći i uhvatiti – ponovo će Luke oštrijim tonom.
- To neće biti lako, master, - reče Anakin a Luke mu baci pogled preko lijevog ramena, - Svaki susret s njime će biti borba do smrti. Nema šanse da se preda, ni da ga živog uhvatimo. –
- Prema podacima iz uređaja za praćenje, krenuo je na Skaggis – nekako ohrabreno je rekao Jettrel naslonivši laktove na koljena.
- Što će ondje? – upita Luke samog sebe.
- Ondje je baza Tamnih Jedija, – odjednom se oglasi Ben okrenuvši se licem prema Jedijima, - nema drugog razloga da ode ondje. Sigurno će osobno vođi javiti svoje uspjehe. –
- Ne možemo biti sigurni u to, moj padawane – spusti ga Jettrel na zemlju ne samo zato jer je Ben možda prenaglio nego i zato jer nije htio da Ben pogriješi pa da to ispadne kao greška u njegovom poučavanju mladoga Skywalkera.
- Master, potpuno sam siguran u to. –
- Ne daj da te osjećaji zavaraju, - smireno će Jettrel a potom obori pogled na dolje i u trenutku tišine razmisli o tome što je čuo, pa nastavi, - Ipak, moram priznati da ti je teorija prilično moguća, s obzirom na sve... –
Luke je samo promatrao taj razgovor učitelja i učenika. Iako je Jettrel mudro rekao da se Benovim riječima ne može potpuno istinito pristupiti, on je smatrao da je to istina. Zaista, njegov je sin bio u pravu, ali ga nije mogao poduprijeti jer mu ipak on nije učitelj. Možda će se sve razjasniti u slijedećih nekoliko trenutaka.
Senator Kool je sjedio u uredu, dok je Leia potiho razgovarala sa svojim pomoćnicama, skroz lijevo od senatora, uz njihovo radno mjesto. Promatrao je ured i gledao kako ga je kancelarica uredila i podredila svom ukusu. Ljudska mu kultura nikada nije bila posve ugodna, ali ju je naučio tolerirati i zatomiti u sebi. Na kraju krajeva, tko je on da kancelarici daje savjete o uređenju ureda.
Leia je tako tiho otpustila pomoćnice da Kool to nije ni opazio te se gotovo trgnuo kad je počela govoriti. Bio se je zabuljio u hipnotičko dosadni i pravilni promet koji se odvijao u daljini.
- Flota se okupila u orbiti.
Diomeda i
Republican od razarača plus sedamdesetdva lovca. -
- A
Envadeour i
Victory? –
- Admiral Antilles ih je poslao na popravak. Problemi s održavanjem. –
- Mislite li da će dva razarača biti dovoljna za napad? – upita je Kool u trenutku dok je sjedala na stolicu.
- Ne znam. Možda. Moramo se snaći s njima, ova dva nam neće moći pomoći. –
- Nadajmo se da Tamni Jediji imaju slabiju flotu. Jedino tako... –
Koolovu rečenicu prekine pojavljivanje plavičastog holograma Vocrana Bore na Leinom stolu, koji joj se potom obrati.
- Kancelarice, master Katarn sa Skaggisa... -
- Spoji ga – prekine ga Leia željno iščekujući Kyleovo javljanje.
Borin hologram zamijeni brzi titraj a potom se kristalizira slika Kyle Katarna, kojega je Leia jako iščekivala.
- Kancelarice, što se dogodilo Hramu Jedija? Nikako ih ne mogu dobiti. -
- Imali su problema. Onesposobljene su im sve komunikacije. Pričekajte, spojiti ću vas sa njima preko satelitskih odašiljača. –
Pritisnuvši nekoliko dugmeta na svom stolu, uz hologram, Leia je poslala njegov prijenos iz svog ureda u komoru Vijeća Jedija, gdje komunikacije još nisu radile zbog Drakarnovih akcija.
- Dobro, samo me i vi zadržite na vezi. Ovo se tiče svih nas. -
Tišinu u krugu Jedi mastera prekine mehanički zvuk stvaranja holograma. Svi u komori podignu glavu prema sredini gdje se počela formirati okomita plavkasta slika nekog čovjeka kojeg još nisu mogli prepoznati. Dvije sekunde poslije, satelitski se prijenos stabilizirao i figura Kyle Katarna se potpuno kristalizirala na središnjem krugu, okrenuta prema Lukeu. Masteri su potom opazili i formiranje drugog holograma, uz izlazna vrata, kojim se u Vijeću pojavila Leia, stojeći iza svoga stola u uredu. Sada su masteri imali direktnu vezu sa Skaggisom i kancelaričinim uredom.
- Kyle? – upita Luke iščekujući odgovor.
- Masteri... – pozdravi Kyle pa nakon sekunde tišine ponovo nastavi, - Javljam se iz ureda guvernera Skaggisa i nemam mnogo vremena, svi smo u opasnosti ovdje. Moram vam potvrditi da je informacija o bazi Tamnih Jedija točna. –
- Baza je na Skaggisu? – ponovi Luke iščekujući Kyleovu potvrdu.
- Tako je, master. Nalazi se na najjužnijem dijelu južnog kontinenta. Na žalost, nemam više vremena, moram se odjaviti... –
- Čekajte, master Katarn, - prekine ga master Vortex tako ga zadržavši na vezi bar još koji trenutak, - imati ćete još jedan zadatak za obaviti. –
- Slušam, samo budite brzi – nestrpljivo će Katarn, očito se željeći što prije odjaviti.
- Imali ste pravo, - kaže mu Jettrel, - Jediji imaju izdajicu, Visiviousa Drakarna. –
- Drakarn? – odgovori on gotovo hladnokrvno, - Poznajem ga. Bili smo skupa na nekoliko zadataka. –
- Sada se okrenuo protiv nas... -
- A vi ga morate neutralizirati – ubaci se Hunar Koyyer, zeleni twi'lek, prekinuvši Jettrela.
- Očito mi to ne biste govorili da ne ide ovamo. –
- Instinkt te dobro služi, Kyle – završi Luke.
Katarn spusti glavu u tišini i duboko se zamisli.
- Hmmm, dobro onda. Potražiti ću ga i vidjeti što se da učiniti. -
- Sretno, Kyle – završi Luke.
- Trebat će mi sreće – završi Kyle i u taj se tren njegov hologram ugasi a Lein se poveća na prirodnu veličinu i prijeđe na mjesto gdje je do sada bio Kyle.
- Spremiti ću republičku flotu za napad. –
- I Jediji će biti spremni za nekoliko sati – odgovori joj Luke te se Lein hologram ugasi.
- Pripremite svoje lovce i pozovite sve slobodne Jedije. Bitka je pred nama – završi Luke sastanak ustajući.
- Dakle, Ben, imao si pravo, - rekao je Jettrel ustajući, - Moram prestati sumnjati u tebe. –
Benu je to svakako bilo dragu čuti, a i Lukeu i Mari.
- Nema veze, master – odgovori Ben krenuvši prema izlazu. Na putu mu se pridružio i Anakin a izašli su odmah iza Lukea i Mare, a iza njih su bili još neki masteri.
Kad se odspojila od veze s Vijećem Jedija, Leia se pomalo zamislila.
- Kancelarice? – pokuša je probuditi Kool a ona na to podigne glavu prema njemu te odgovori svojim pomoćnicama koje su se vratile u ured:
- Pripremite moj brod. Idem na
Diomedu i odobno ću s admiralom voditi ovaj napad. –
- Ali kancelarice, to nije vaša zadaća... – govorio joj je senator dok je ona zaobilazila stol i ubrzano koračala prema vratima.
- Senatore, ne idem kao kancelarica, nego kao Jedi! –
Ne čekavši ni trena, Leia se odmah ponovo okrenula prema vratima i izjurila van, a za njom i pomoćnice. Kool je ostao sam u uredu i u nekakvom razočaranju desnom šakom udario u vrh naslona najbliže stolice.
"I haven't committed a crime. What I did was fail to comply with the law."