pon, 29. kolovoza '11 u 07:20
Sinoć sam pogledao novog Conana i mogu reći kako sam poprilično zadovoljan filmom. Da ne pišem gomilu nepreglednog teksta pokušat ću taksativno navesti što valja, a što ne u filmu.
Valja:
- odličan uvodni dio o rođenju Conana (bez Freemanovog uvoda) na bojnom polju
- mali Conan (Leo Howard), koji je totalno rasturio ulogu.
- Momoa kao odrasli Conan, od početka do kraja
- Stephen Lang kao Zym i Rose McGowan kao Marique
- grdosije od henchmena - Ukafa, Jailer, Remo,... kao i onaj Conanova crnac
- brutalnost tipična za Conana
- Khalarova vojska, koja kao da je prekopirala izgled oklopa i ovna od orka
- završni sukob u pećinama, koje kao da su kombinacija Masters of the Universe (lubanja) i LOTR franšiza (Khazad Dum)
- završetak filma, kad Conan podigne očev mač uvis, urlikajući.
- šminka, u koju je očito uloženo dosta truda
Ne valja:
- uvod sa Morganom Freemanom koji pripovijeda kao da čita telefonski imenik. Puno bi bolje bilo da su angažirali npr. Iana McKellena.
- u navedenom uvodu ne sviđa mi se previše ni vizualni dio priče, oko maske Aheronta
- bitka za bitkom kroz čitav film, bez previše prostora za razvijanje likova i radnje (štoviše, film je možda i prekatak za tako nešto)
- iznimno loš 3D, kojeg u pojedinim scenama kao da i nema
- traljavo odrađeni titlovi, koji nisu napravljeni u 3D tehnici
- Conanova "suknja", s kojom više izgleda kao samuraj nego kao barbarin
- glazba, koje kao da i nema
- Hyborijsko doba svakako nije prikazano na grandiozan način, na koje ono zaslužuje, možda u stilu trilogije Gospodar prstenova
Sve u svemu, film nije remekdjelo, no nije ni govno kakvim bi ga hejteri htjeli prikazat. Ako ćemo o govnima, onda je Clash of Titans pravi primjer za to, no i govno koje je zaradilo stotine milijuna dolara. Toliko o gledateljima.
Jean-Luc Picard: "Let's make sure that history never forgets the name Enterprise."