uto, 18. svibnja '04 u 02:48
@Lighty: istina, to LOTR-u je moje subjektivno mišljenje i nemam što prigovoriti tome.... nisam ni rekao da je Troja najbolji film ikada, samo da mi je dobar skoro kao LOTR (opet subjektivno)
Bogova kronično nedostaje i to je najveća pogreška....
Istina, tijek radnje je dosta izmjenjen ali mislim da još uvijek djeluje smisleno....
Neke razlike:
Ahilej: u knjizi se ne ističe toliko ta pobunjenička crta u njemu, ovdje se s njom pretjeruje ali su zgodno oblikovani prizori oko toga. Inače, po nekim pričama ga ubije Paris čiju strijelu Apolon upravi u Ahilejevu petu, a negdje Apolon osobno. Inače, u knjizi je Ahilej jedan vrlo razuman čovjek
Odisej: reduciran je na ulogu promatrača i izvjestitelja, kao da nije junak nego političar, velika greška
Menelaj: uopće ne pogiba nego se sretno vrati u Spartu s Helenom kojoj sve oprosti, a njihov put natrag traje cca 7 godina, potucaju se po arapskim zemljama...i da, u knjizi nije prikazan kao nekakva debela svinja:-)
Agamemnon: Ne pogiba u bitci nego se vrati kući gdje ga ubije Klitemnestra zbog onog žrtvovanja Ifigenije...
Paris: ubije ga Filoktet kojega u filmu uopće nema, a ovdje jedini preživi..... bezveze....
Hektor: malo su promijenili njegov dvoboj s Ahilejem ali je Hektor inače jako dobro prikazan
Prijam: Savršeno prikazan, točno kao i u knjizi.
Nestor: Isto kao i za Prijama samo bi bilo dobro da ga ima malo više
Drago mi je što nisu pretjerali s bitkama.
Od tih filmova koje si spomenuo sam gledao Aliena i nije mi se uopće svidio jer je cijeli film podređen tome kako bi se u gledatelju izazvalo nekakav osjećaj "strave" koji se uopće ne pojavljuje nego izaziva sažaljenje....... ostale nisam gledao, dapače, nisam ni čuo za njih (sh*t happens) ali pogledat ću ih:-)
Protiv Brada Pitta nemam ništa protiv:-)
Eto, za kraj, moram reći da mi je veliko zadovoljstvo konačno raspravljati s nekim tko je kulturan, ima argumente i ne flejma...uzmi to kao kompliment
pozdrav
Miserable mortal! You have found me, and thwarted my plans! Now at last, you must die! By the powers of Angra Manyu, I invoke upon evil spirits and creatures of the shadow! Finish him!
- Dal Gurak