pon, 20. ožujka '06 u 17:06
Sve mitologije su jako slične. Začudili biste se koliko podudarnosti ima između mitova udaljenih civilizacija. Npr. Slaveni i Irci imaju isti mit o bogovima koji odlaze živjeti u podzemlje. Meni su osobno najdraži grčki mitovi zato što sam na njima odrastao, Ahilej, Heraklo, Perzej i ostali. Nordijska mitologija mi je nekako, epska. Valhala i čast. Klingonci su valjda bazirani po Normanima. Egipat mi je fascinantan, namjeravam otići tamo barem jednom u životu.
Azteci su nekim čudom imali bogove koji su bili bijelci. To još nije objašnjeno. Zato ih je Cortez tako lako pobijedio, jer su mislili da je on bog Quatzetcoatl (ne znam jel se tako piše). Ali mislim da su mi najzanimljiviji Sumerani i njihovi bogovi "astronauti" - ljudi sa zvijezda. Zato sam uzeo komparativnu mitologiju kao izborni na faksu, ali nas je profesor zahebao. Obrađivati ćemo samo Slavensku mitologiju, ali nije ni to loše. Tako ću valjda bolje shvatiti naš čudni narod.
Darth Maul-The Lord...I ne znam zašto ti je arapska pre-islamic kultura toliko zanimljiva,bili su obični mnogobošci...
A koja religija osim budizma (oni u biti nemaju božanstva) nije mnogobožačka? U kršćanstvu su sveci zaštitnici nečega samo ekvivalent grčkih, egipatskih, hinduističkih, itd... bogova mora (pomoraca), rata (vojske), plodnosti... Kao što Dubrovnik slavi svetog Vlahu ili Split sv. Duju, tako je i Atena slavila boginju Atenu i Sparta Aresa.
@The Founder: Zašto si siguran da je zemljotres uništio Atlantidu? Možda je veliki potop (koji se spominje u skoro svakoj mitologiji, pa je samo logično za zaključiti da se vjerojatno i dogodio) ili ledeno doba. Ili je isti komet koji je uništio dinosaure uništio i Atlantidu, ali je ostala grupa preživjelih koji su kasnije naučili Sumerane kako da prate zvijezde, možda im dali zvjezdane karte, Egipatskim faraonima donosili marihuanu...