čet, 21. prosinca '06 u 22:29
ima vec dugo vremena da sam procitao Ishmael od Daniel Quinna, i na tome sam beskrajno zahvalan friiiku... hvala jos jednom, friiik...
Knjiga je blago receno fenomenalna, i svakome tka zna razmisljati, ostati ce dugo u pamcenju...
evo jedan ulomak iz te knjige...
"Kao što si objasnio, životna bi zajednica bila razorena kada bi se sve vrste izuzele od pravila natjecanja koja nalaže ovaj zakon. Ali što bi se dogodilo kada bi se izuzela samo jedna vrsta?"
"Misliš neka druga osim čovjeka"
"Da. Naravno da bi morala imati jednu gotovo ljudsku lukavost i odlučnost. Pretpostavi da si hijena. Zašto bi morao djeliti plijen s onim lijenim, vladarskim lavovima? Događa se iznova i iznova da ubiješ zebru, dođe lav, otjera te i posluži se dok ti sjediš u blizini i čekaš da ode. Da li je to pošteno?"
"Mislio sam da se događa obratno - da lav ubija a hijene mu dosađuju"
"Lavovi naravno ubijaju za sebe, ali savršeno su zadovoljni kada mogu prisvojiti nečiji tuđi plijen."
"Dobro"
"Dakle nahranio si se. Što ćeš poduzeti?"
"Istri****ti lavove."
"A kakva je posljedica toga?"
"Pa... nema biše sukoba"
"Od čega su živjeli lavovi?"
"Od gazela. Zebri. Divljači"
"Sada su lavovi nestali. Kako to utječe na tebe?"
"Shvaćam kamo ciljaš. Ima više divljači za nas."
"A budući da ima više divljači za vas?"
Prazno sam ga pogledao.
"Dobro. Pretpostavljao sam da znaš osnove ekologije. U prirodnoj zajednici, kad god porastu zalihe hrane stanovnika, stanovništvo raste. Kako to stanovništvo raste, njihove se zalihe hrane smanjuju, a kad se njihove zalihe hrane smanjuju, smanjuje se i to stanovništvo. Taj međuodnos hrane i stanovništva sve drži u ravnoteži."
"Znao sam to. Samo nisam mislio."
"Pa", reče Ishmael zbunjeno se namrštivši, "misli"
Nasmijao sam se. "Dobro. Tako, budući da su lavovi nestali, za hijene ima više hrane i njihov broj raste. Raste do točke kada divljač postaje rijetka, a onda počinje nestajati."
"To bi se dogodilo u uobičajenim okolnostima, ali ti se te okolnosti promijenio. Odlučio si dase zakon ograničenog suparništva ne odnosi na hijene."
"Točno. Pa smo ubili sve druge suparnike."
"Nemoj da moram izvlačiti iz tebe riječ po riječ. Želim da ti to sam napraviš."
"Dobro. Daj da vidimo. Kada smo istri****li sve naše suparnike glede divljači... naš broj raste sve dok divljač ne postane rijetka. Više nema suparnika koje bismo ubijali, tako da moramo povečati broj divljači... Ne mogu zamisliti hijene kako se bave životinjskim poljodjelstvom."
"Ubio si sve svoje suparnike glede divljači, ali i tvoja divljač isto tako ima suparnike - suparnike glede trave. I to su tvoji suparnici. Istri**** i njih i bit će više hrane za tvoju divljač."
"Točno. Više trave za divljač znači više divljači, više divljači znači više hijena, više hijena znači... Što je ostalo za istrijebljivanje?"
Ishmael samo podigne svoje obrve na mene. "Ništa nije ostalo što bi se moglo istri****ti."
"Misli."
Razmišljao sam. "Dobro. Poubijali smo naš izravne i i neizravne suparnike. Sada možemo istri****ti ono što predstavlja suparnike hrani naše divljači - biljke koje se natječu s travama za prostor i sunčevo svijetlo."
"To je točno. Tada će biti više biljaka za tvoju divljač i više divljači za tebe."
"Smiješno... to se među poljodjelcima i uzgajivačima stoke smatra gotovo svetim poslom. Istri**** sve što nemožeš pojesti. Istri**** sve što jede isto što i ti jedeš. Istri**** sve što ne koristi onome što ti jedeš."
"To i jest sveti posao u kulturi Uzimatelja. Što više suparnika uništiš, to više ljudi možeš donijeti na svijet, a to se smatra zamalo najsvetijim poslom koji postoji. Kada se jednom izdvojiš iz zakona ograničenog suparništva, sve na svijetu osim tvoje hrane i hrane tvoje hrane postaje neprijatelj kojeg treba istri****ti."
edit: Istri****ti - to exterminate... ako nekom nije jasno, zbog ovih *** koje forum automatski stavlja...
Loki izmjenio poruku 21.12.2006, 22:33