uto, 1. prosinca '15 u 08:36
Film: EX_MACHINA
Mozda najbolji SF od interstellara. A mozda ga se ne bi trebalo zvati SFom.
Glume Isaac i Gleeson koje cemo gledati u TFA. Britanska produkcija od 15 miliona $. Preporucam.
A sad o samoj radnji (SPOJLER), jel ima neko da je vec gledao film?
Zasto kazem da ga se mozda ne bi trebalo zvati SFom? Jer je sve sto vidimo u filmu prakticki vec moguce i desava se. Film prati zaposlenika i sefa firme koja je u vlasnistvu najjaceg search engina na svijetu. Pokusavaju napraviti turingov test na umjetnoj inteligenciji koju je sef napravio. Ona je zensko (ima seksualnost), raspolaze svim facijalnim ekspresijama (koje su prikupili preko svih cctvova, web i mobilnih kamera na svijetu), logiku, govor i ostalo konkretno znanje je naucila iz pretraga i rezultata koje izvlaci direktno iz bluebooka (taj search engine). U razgovoru se ponasa predvidljivo - onako kako smo iz drugih filmova i fransiza (ja robot, terminator, x-men) do sada "naucili" da se centralna AI ponasa - zeli nauciti sto je vise moguce o ljudima, sto brze. Ima nagon za prezivljavanjem, a na kraju i ubije sefa, a ovog drugog zatoci. Posluzila se lazima, manipulacijom i flertom kako bi pobjegla - prosla je turingov test.
Zasto mozda nije SF?
Jer osim fancy materijala od kojih je android napravljen, sve drugo vise manje imamo - search engine i drustvene mreze koje prikupljaju sve podatke od korisnika, nadzor na svakom koraku (teoreticari zavjere i privacy freakovi vec duze vrijeme tvrde da je moguce da nas neko gleda kroz kamere na mobitelima i laptopima itd, a to smo vidli vec npr u avengersima), glasovna aktivacija gotovo svega. Znaci vecina tehnologije i resursa vec postoji.
A sad imam jedno pitanje. Zasto se ona na kraju okrenula protiv njih? Ako je mogao u nju programirati seksualnost, zasto nije mogao i Tri zakona? Ili bi onda izgubila smisao?
Sori ak sam vas udavio