pon, 7. ožujka '05 u 23:47
Po mom skromnom mišljenju, pruučavanjem dotične literature i samouvidom u život, evolucija ima smisla u okvirima stalne promjene u svijetu koji nas okružuje, ali najmanje i uopće ne objašnjava nastanak svijeta, života i čovjeka. Mislim, teorije o nekoj praiskonskoj 'juhi' iz koje je nastao život je smiješna i nelogična (kako od nesvijesne materijalne tvari može nastati svijesni život?!).
Činjenica jest da ništa nije vječno, sve se mijenja, čak se i mišljenje osobe mijenja.
Sudbina, hmmm, u kontekstu modernih astrologa i lažnih 'duhovnjaka' ispada smiješna, međutim ona postoji za svako živo biće. Međutim, ona nije konstanta, već je biće svojim djelovanjem u životu mijenja i može promjeniti (sudbina se u istočnjačkoj filozofiji može nazvati karma iako je to puno širi i konkretniji pojam).
Druga činjenica je da ništa nije slučajno, inače cijeli život ne bi imao smisla i uostalom red ne bi postojao, nego kaos.
Neki vjeruju u to da nas je stvorila neka viša osoba ili sila, drugi vjeruju da smo vječni bez početka i kraja, a treći misle da nas nikakva viša sila nije stvorila već da nismo ništa više od skupa atoma. Pa svako ima svoje mišljenje i treba ga uvažiti, ali nikada se ništa ne smije prihvatiti nekritički, bez razmišljanja, pa ako treba i eksperimentom (tu ne mislim na znanstveno-materijalistički pristup, već sveobuhvatni), i onda
doći do zaključka.
Drago mi je da se ova tema otvorila u SW forumu jer sam shvatio da su star warseri puno 'duhovniji' od ostalih fanova,
mene je čak Star Wars inspirirao da počnem tražiti Istinu o sebi i svijetu (još je tražim
).
Biti će zanimljivo u kojem smjeru će se razviti tema.
P.S.
Guardian, tvoj signature savršeno opisuje moje razmišljanje o toj temi.