čet, 26. siječnja '06 u 21:05
Vidim da večina vas samo gladna efekata i borbenih scena, ali dobro i meni je drago vidjeti spektakularne bitke, ali film da bi uspio ne može se oslanjati samo na to, znaci treba jaka karakterizacija likova, da bi se mi mogli poistovjetiti s njima u tim bitkama, treba pametna režija itd.
Evo idem kronološki kritizirati povijesne spektakle ili tkz. 'sandale i mačevi'.
Filmovi tipa 'sandale i mačevi' koji su bili jako popularni 60-tim godinama, a svi se sjecama 'Ben Hura' i 'Spartaka'. Znaci onda velika stanka od nekoliko desetljeća,bili je u međuvremenu povijesni filmova ali to nije bilo to.I onda je 1995izašao:
Braveheart (cista 5-ica): jednostavno savršeni ratno ljubavni ep, a tek muzika od Jamesa Hornera je fenomenalna, Mel Gibson se dokazao da zna režirati jednako kao i što glumi, fenomenalno, meni je i dan danas najbolji film odmah poslije LOTR:ROTK
Gladiator (2000) ( ocjena: -3): Ajd film je solidan, ali nazalost mnogo propusta, montaža prilični loša, i na nekim mjestima radnja, pogotovo u početku je slabašna, ali zato trijumfira na kraju što ostavi dojam dobrog filma, jer dajljudima usran poćetak, ali se pobrini da kraj bude do bola, osvojio si njihove simpatij.
E onda se desiio Peter Jackson i njegov Lotr, koji je postao benchmark za sve filmove koji slijede u žanru avanture/fantasy/epova. Onda su filmaši shavtili da su ljudi opet željni velikih epova s velikim bitkama i onda su kratkom roku izbacili slijedeće:
Troy (2004) (ocjena: 3): film bi možda dobio i više, ali nažalost preopsežan scenarij za tako kratak film, ali mogu reći da mi je bio zabavan za dva gledanja, i vjerovatno ga više i neću gledati. Eric Bena mi je bio izvrsan.
Alexander the Great ( 3+) Eh to se zove režija, i pravilna karakterizacija likova, stvarno redatelj je izvrsno obavio posao, saznaš sve živo o Aleksandru i i njegovim bližnjima.
Kingdom of heaven (2005) (ocjena:2), stvarno Ridley Scott kopira samog sebe, i to puno lošije, ima istu boljku kao i Gladiator, a izbor glavnog glumca je užas Orlando Bloom!!
Usudi se maštati...
Darth Konj izmjenio poruku 26.01.2006, 22:20