pet, 16. prosinca '16 u 01:17
Hmm... otkud početi?
Radnja filma kao cjelina je dobro odrađena, gluma je dobra i nema dosadnih likova i repetativnih dijelova. Pohvale za detalje i poveznice sa Novom nadom, od sitnih detalja, tipa pobunjenički vojnik na Yavinu 4 koji prati brod na odlasku, uniforme, dizajn, do Gold Leadera, pa sve do Jimmy Smitsa koji ponavlja ulogu Baila Organe, CGI Tarkin i dalje, predivno. Glazbe uopće nije ni bilo, pamtim Vaderovu temu i odjavnu špicu. Giacchino ima... nepamtljive soundtrackove, podsvjesno znaš da svira glazba, ali ne pamtiš ništa, osim "Axis" teme iz Medal of Honora i još poneke iz istog. Loš vizualni dizajn početnog naslova, jeftino, loše, slabo... Rogue One je definitivno bolji od Force Awakensa. U svakom pogledu. Star Wars koji nam pokazuje da Star Wars može bez sage Skywalkerovih, kao što nam je pokazao i KotOR 2003. godine. Rogue One je kao Star Wars film, svojom radnjom, zasluženo na vrhu sa originalnom trilogijom, dostojan uvod u Novu Nadu.
Sveukupni dojam filma kao filma, uzevši u obzir sve dobro i loše... pomiješan. Prvih dvadeset minuta previše skakanja s jedne lokacije na drugu, prestao sam pratiti na kojem su planetu, jer su ih promijenili previše, a film još zapravo nije ni počeo. Stormtrooperi pretpostavljam umiru čim dotaknu tlo, a to rade tako da se spotiču jedni po drugima. Bitka u svetom gradu je... ajme, za svaku osudu. Luke u TESB kaže da su bočni štitovi na AT-ATovima prejaki za izravnu paljbu, na ovima valjda... nisu? Od početnih dvadeset pobunjenika koji su se iskrcali, umrlo ih je trideset, a četrdeset ih je izašlo iz prašume van, prije nego što je stiglo pojačanje (pobunjenički vojnici u prašumi previše sliče na Amerikance iz Vijetnama, to me je malo ubolo u oko
). Završna borba, dva zvjezdana razarača štite ulaz/štit, i sredi ih Endar Spire iz kojeg je 4000. godina ranije pobjegla Bastila. Sve pet, onda se pojavi samo jedan zvjezdani razarač (kad je Tarkin rekao da će Vader srediti flotu, očekivao sam, neznam, hrpu imperijalnih razarača) i uništi sam 70% pobunjeničke flote. Super je onaj detalj pobunjeničkog transportera koji želi ući u hyprepspace, ali se udari u razarač jer je ovaj izašao iz hyperspacea sekundu prije točno u njega. Brutalna zadnja scena okršaja Vadera i pobunjeničkih vojnika. Bespotrebno uništenje postrojenja na planeti, umjesto da su uništili flotu koja dobiva/već je dobila podatke ranjive za Imperij.
Joj... bitke mi se čine kao jugoslavenski filmovi gdje dvojica partizana bez punjenja spremnika pucaju i ubijaju Nijemce koji samo trče kao da izlaze sa pokretne trake. Tako i stormtrooperi. Glupi smo, ali nas ima pedeset milijardi i zato smo pokorili cijeli svemir. Palpatine valjda ima neki popust, kad ubiju jednog stormtroopera, zamjene ga dvojica, pa ono, čim ih više ubijaš, to ih još veći broj dolazi. Tužno.
Gdje je nestao Kyle?
...let the hate begins...