Evo još jedan članak, ovaj puta dosta subjektivan tako da se možda nećete složiti s nečim....
Kako će EPVII izgledati nakon spektakla tipa Ender's Game?
Što se tiče intenziteta svemirskog CGI-gazma, Ender's Game čini se da nema premca. U ovom intervjuu Harrison Ford se s više podsmjeha nego sjete referira na specijalne efekte Originalne trilogije, ali po mom mišljenju to su bila vizualno kompletnija i zaokruženija filmska djela od bilo čega što se radi isključivo pred zelenim ekranom. Nemam ništa protiv CGI-ja koji će popuniti one rupe za koje tradicionalni efekti nemaju rješenja, ali film pretvoriti u roj piksela je nešto drugo - a upravo to je postalo standard. Ipak ima nekih svijetlih primjera gdje se tzv. praktični efekti u većem dijelu koriste - to je Dredd (2012), ali tom filmu i je intencija bila da izgleda retro, kao da su ga pravili Carpenter i Verhoeven negdje 80-tih.
Međutim, ono o čemu govorim u ovom postu nije tradicionalni efekti vs. CGI, već to koliko je vizualno iskustvo prosječnog gledatelja zasićeno tim svjetlosno-zvučnim iživljavanjem, duplim frame rate-om, itd. Ender's Game je jedan od mnogih takvih blockbustera, s iznimkom da se radi o izrazito svemirskoj operi s bitkama nalik na SW. Dakle, što je to što bi EPVII trebao donijeti, ako bi igrao na kartu takvog spektakla? Po mom mišljenju, a znam da ono nikome nije ni u peti od tvoraca EPVII, jest da bi se film trebao distancirati od tih trendova te kao i Dredd (2012) pribjeći dobrim starim praktičnim efektima gdje je god moguće, fokusirati se na likove, odnose, radnju i sve ono što je Lucas oskrnavio svojim užasnim prequelima.
Vidi li se to Millenium Falcon na skicama za EPVII?
Istinabog, ne znamo dosta toga o Epizodi VII, što ne bi trebalo nikoga iznenaditi. Režiser J.J. Abrams poznat je (ili zloglasan ovisno o točki gledišta) po tome što svoje projekte strogo drži u tajnosti. Osim datuma premijere, zakazane za 18.12.2015. i informacije da su Abrams i Lawrence Kasdan preuzeli pisanje scenarija od Michaela Arndta, ne znamo gotovo ništa. Vjerojatno će snimanje započeti u svibnju u Engleskoj, a unatoč poplavi glasina s castinga, ni likovi niti njihovi tumači nisu poznati: ništa nije fiksirano.
Međutim, nova slika na redizajniranom sajtu Lucasfilma, možda nam je upravo omogućila uvid u konceptualni dizajn prvog SW-filma u nakon gotovo čitavog desetljeća. Fotografija prikazuje sastanak produkcije i svih ključnih igrača. Abrams je nazočan (on nam je okrenut leđima), kao i čelnica Lucasfilma Kathleen Kennedy, šef za vizualne efekte John Knoll, dizajner Rick Carter, tehnički podpredsjendik Kim Libreri i Jason McGatlin, viši potpredsjednik za fizičku produkciju. Međutim, to nije ono što je zanimljivo. Ako pogledate u pozadinu fotografije, vidjet ćete crteže na zidu iza sudionika sastanka. Vidimo li na jednom od njih i Millenium Falcona?
Evo moj post o Traileru, pa možda bude nešto što već niste pročitali na netu...čisto moje opservacije
____
Jučer je na oduševljenje svih svjesnih ljudi, i to čak trinaest mjeseci prije premijere, objelodanjen vrlo darežljivi foršpan JJ Abramsovog doprinosa SW univerzumu. Ne iznenađuje da je ova objava bukvalno slomila internet, tako da je obilje interpretacija i seciranja Trailera na netu. Iz tog razloga bih se fokusirao samo na isključivo vlastite opservacije, a ne prepričavanje već drugdje nečeg napisanog. Krenimo redom:
U Traileru niti traga Originalnoj trojci, dakle nigdje se ne pojavljuju Hammil, Ford i Fisher. Jedina lica koja možemo raspoznati pripadaju britanskom glumcu Johnu Boyegi, u izvanrednom napetom startu foršpana, Daisey Ridley, za koju se govorka da tumači ulogu kćerke Hana i Leije te Oscaru Isaacu, pilotu moderniziranog X-Winga. Posebno mi je drago da prvi kadrovi trailera prikazuju najdraži planet Tatooine. Govorkanja kako se radi o nekom drugom planetu su neosnovana, jer u sceni u kojoj Daisey Ridley odjezdi na speederu, vidimo Ralph McQuarrijevsku scenografiju za ROTJ (usporedi McQuarrijevu ilustraciju iz predprodkcije ROTJ-a sa siluetama sličnih zdanja pri kraju gif-a preuzetog iz trailera).
Prvi prizor s Boyegom izbezumljenim u pustinji ima štiha 70-tih, napose me podsjeća na izvrstan SF triler Capricorn One u kojem tri astronauta bježe po pustinji Mojave od zlih agenata koji ih žele ubiti kako ne bi otkrili da je njihov let na Mars bio puka inscenacija:
OJ Simpson u Capricorn One (1977):
John Boyega u Star Wars: The Force Awakens (2015):
Također, interesantno mi je da se film ne promovira kao "Epizoda VII", već se otkako su odredili podnaslov vrti isključivo SW: The Force Awakens. Ako pogledate nekoć najočekivaniji teaser, onaj iz 1998. godine za sada već zloglasni The Phantom Menace, vidjet ćete kako se težište stavljalo na "početak sage", tj. konačno "Epizodu I". Sada kao da im je dosta takvog označavanja i numeriranja kada su se prequeli pokazali takvim razočaranjem.