pet, 8. siječnja '16 u 02:25
Nisam vidio da je netko spominjao ovo, pa evo...
Proteklih blagdana pročitah seriju stripova
Dawn of the Jedi koji su, zajedno s knjigom
Into the Void, otvorili novu izdavačku eru (
Before the Republic). Ovu seriju potpisuju dobro poznati (Legacy)
Duursema i
Ostrander. Radnja započinje
36453. godine BBY, ali većina se odvija 25793. i
25792. BBY. Kako naslov govori, tema je nastanak Jedi reda, odnosno njegovog prethodnika nazvanog
Je'daii red. Strip je malo neobičan zato što se bavi erom i stanjem na koje nismo navikli (iako izgled nije ovako lotr-ovski kao na ovoj naslovnici, ipak je to sw), ali unatoč drukčijem štihu, generalni dojam mi je prilično dobar.
Dotiče se više vrlo zanimljivih tema kao što su početne nejasnoće i nerazumijevanja kod Je'daiija, koji su tada tvrdili da se treba jednako dati svijetloj i tamnoj strani (tzv. "Je'daii balance teaching"), iako ni tada nisu baš spremno posezali za tamnom stranom – imali su neki strah, no bili su prilično konfuzni i razjedinjeni po tom pitanju, iako su nastojali biti good guys. Kroz radnju sve više otkrivaju opasnosti 'balance pristupa', te se pomalo odmiču od njega (nedugo zatim Jedi red potpuno odbacuje tamnu stranu, kako Rajivari veli u SWTOR-u, ali strip ne dolazi do tog vremena). Glavni negativci su
Rakate, tehnološki nadmoćni svemirski osvajači koji su na sirov način opsjednuti tamnom stranom, porobljavanjem i kanibalizmom (davno prije nego što je od njih ostala šačica primitivnih plemena na rodnom planetu koje susrećemo u KOTOR-u), za moj ukus mnogo gnjusniji negativci od Sithova. Izgled Je'daiija je i isto vrlo neobičan, ne onako minimalistički i asketski, nego prilično individualiziran, čak i raskalašen. Force oluje na planetu
Tythonu su isto zanimljiv koncept, kao i Forcesaber.
Iako imamo tri glavna Je'daii lika (jedan od njih je Sith rase
), u središtu plota je zapravo
Xesh, jedan od Rakatin Force houndova (moćni Force-sensitive robovi koji služe za otkrivanje lokacija posebno ispunjenih silom). Upravo njegova priča je meni najljepši aspekt cijele serije, koja se, u povezanosti s Rakatama, dotiče mnogih velikih pitanja kao što su kulturni determinizam, slobodan izbor, postojanje ili nepostojanje ljubavi, moć vs. ljubav, izrabljivanje, krivnja, i još pojmova koje ne bih htio spominjati da vam ne spoilam (jer vrijedi pročitati). Zadivilo me zapravo u koliko kratkoj priči su puno toga mogli povući.
Serija je podijeljena na tri povezana arca:
Force Storm
Prisoner of Bogan
Force War
Za teaser sam vam uploadao prvih 6 stranica koje prikazuju početak početaka Je'daii reda:
LINK.
Nažalost, pošto je Dark Horse ispao iz igre, a Disneyev Marvel preuzeo stripove, iako je središnji plot zaključen, serija je prekinuta upravo u najzanimljivijem dijelu, kada smo mogli vidjeli kako se Je'daii red podijelio, kako se učenje o Sili razvilo, te osnovao Jedi red. Pošto vidim da Marvel nema u skorom planu izdavati Before the Republic stripove, izgleda da nećemo u tako bliskoj budućnosti vidjeti stripove koji bi se nastavili na tu radnju (a ona završava prilično cliffhangerski s jednim neobičnim Je'daiijem u središtu).
Ako je još netko pročitao ovu seriju, ili kad pročita, nek kaže svoje dojmove, baš me zanima.