pet, 23. lipnja '06 u 17:30
Birtija je bila malena zgrada,ništa veća od Jacenove kuće. Vrata su bila razvaljena,a prozori su bili propucani i potrgani. Ispred birtije su ležali prevrnuti stolovi i stolice na kojima su se vidjele krvave mrlje. Jacen se približio vratima i udario ih nogom. Vrata su pala na pod i otkrila unutrašnjost birtije. Unutra je sve bilo uništeno. Stolovi su bili porazbacani po podu,bar je pun razbijenih čaša i krvavih mrlja. Lusteri su bili porazbijani,a slike na zidovima koje su nekada prikazivale planine i šume sada nisu prikazivale ništa osim zida koje je bio iza njih. Platno je bilo spaljeno,ostao je samo okvir. Jacen se okrenuo i ugledao je stol gdje je nekada pio pivu sa Bobom i svojim prijateljima. Bili su to dobri dani. Dani mira,kada se čovijek usudio izići van u birtiju i popiti pokoje piće. Bob bi znao prepričavati svoje pustolovine i dubokom svemiru i znao je pričati viceve koji bi uvijek uspjeli nasmijati Jacena. Sada više nema niti Boba niti njegovih viceva da oraspolože Jacena. Stol koji je nekada bio pretrpan čašama i oko kojeg se uvijek okupljalo dobro društvo željno zabave sada je bio krvav i prazan. Jacen se uputio prema baru. Preskoćio je prašnjava vratašca koja su nekoć predstavljala ulaz u bar i bacio pogled na pod. Na podu su se nalazila vrata koja su vodila u podrum. Vrata su bila metalana i sadržavala su utor za karticu koja bi ih trebala otvarat. Jacen je neko vrijeme gledao u vrata,a zatim je posegnuo rukom prema unutarnjem džepu svoga kaputa. Odjednom je u birtiju je ušao visoki čovijek kratke,ravne sijede kose. Čovijek je bio visok i mišičav. Imao je dugu posjekotinu na licu koja se pružala od njegovog čela,preko desnog oka,do brade. Izgledao je pomalo jezivo. Na sebi je imao samo podrapanu majcu i duge,plave hlače.
'Znaći,vratio si se.' rekao je Jacenu i uputio se prema baru.
Jacen je izvukao svoj plazma gun KI-411.
'Ne približavaj mi se Bene,znam zašto si ovdje.'
Ben je podigao obližnju stolicu,dovukao je do bara i sjeo za nju.
'Jacen...neuništivi Jacen.' mumljao je,'Kako si preživio pad u rijeku?'
'Jednostavno. Zadržao sam dah i otpliavo sam do obale.'
Ben se nasmijao.
'Znaš na što mislim.' nastavio je,'Kako si preživio nakon toliko pogodaka u tijelo?Kako si uspio pobjeć Čistaćima?'
Jacen je spustio svoj plazma gun KI-411.
'Bene...nisi niša naučio.' nasmijao se,'Zaboravio si našu obuku na Sahruzusu 15?'
'Ne...kako bi to mogao zaboraviti.'
'Vidiš...' nastavio je,'Za razliku od tebe Bene,ja sam nešto naućio. Kada sam se prijavio u elitnu vojsku,nisam planirao spavati i ****ti prostitutke. Ja sam vježbao. Vježbao sam kao elitni vojnik i borio sam se kao elitni vojnik. Naravno,to je iznenadilo generala Xarna.'
'I zato si napustio vojsku?' upitao ga je Ben.
'Tko kaže da sam napustio vojsku.' nastavio je Jacen,'Otišao sam iz kampa po zapovijedi generala Xarna. Otišao sam u smrtonosne pustinje Dunharama i borio sam se sa Kulganskim odmetnicima. Borio sam se sa njima tri dana i tri noći,sve dok mi nije ponestalo snage,a onda se dogodilo nešto neobično.'
Ben se ustao i pogledao Jacena u oći.
'Što se dogodilo?' upitao ga je.
'Odlućio sam pobječ i pronać zaklon. Nakon dužeg lutanja,naišao sam na pečinu. Izgledala je prazno pa sam ušao u nju. Tamo sam pronašao malo amunicije i nešto za jest. Napunio sam oružje i najeo sam se. Tada se na ulazu u pečinu pojavila osoba u smeđem ogrtaču. Bio je čovijek,zvan Markus. Isprva sam mislio da je običan pustinjski pljačkaš,ali bio sam u krivu. Markus mi je otvorio vrata u posve novi svijet. Naućio me kako je svaki čovijek poseban i naućio me drevnim borilačkim vještinama naših predaka. Ispalo je da su naši predci bili puno razvijeniji od nas. Naućio sam lijećiti vlastite rane uz pomoć nekakve neobićne energije koju svaki čovijek ima u sebi. Ubrzo sam unaprijedio svoje ratne vještine,naućio sam baratat katanama koje su nekada pripadale drevnom,nama nepoznatom narodu. Kada je obuka završila,vratio sam se na Zemlju.'
Ben je izgledao začuđeno. Da ga ne poznaje od rođenja,Ben bi pomislio da Jacen laže.
'To objašnjava tvoj skok u rijeku.Izljećio si se?' reće Ben.
'Da.' priznao mu je Jacen,'Peživio sam skok i izljećio sam se. Sada sam spreman za ponovni okršaj sa Čistaćima,ali prije toga,moram otkriti tko je taj koji ih kontrolira. Primjetio sam da Čistaći nemaju nikakav poseban sustav u sebi koji im govori kako da se kreću,koga da napadaju i kako da pucaju.'
Ben je i dalje izgledao začuđeno.
'Misliš da ih netko kontrolira?'
Jacen je okljevao. Nije ni sam bio siguran u svoju teoriju,ali je bio uvjeren da je to moguče.
'Nisam siguran,ali je i to moguće.' reće Jacen.
Jacen je ponovno bacio pogled na vrata na podu. Izvukao je karticu iz džepa i ubacio ju u otvor na vratima. Vrata su se otvorila. Jacen je mogao ugledati samo stepenice koje su vodile u mrak. Okrenuo se prema Benu i rekao:'Idemo unutra.'
Vratih se iz pakla...ružniji nego ikada.