ned, 27. ožujka '05 u 18:38
Evo htio sam otvoriti ovaj topic da vidim kako braća Warseri dišu kad se radi o ST filmovima. Specijalne efekte za ST filmove je inače radio ILM. Hvala lijepa na tome striček Lucas. Moram priznati da je ILM napravio odličan posao. Pogotovo u TMP-u.
'Ajde da ih prvo ja redom analiziram.
TMP - Remek-djelo genijalnog oskarovca Roberta Wisea, što još reći!? Prvi i, nažalost, jedini Star Trek film koji se "fura" na 2001: Odiseju u svemiru. Prikazuje svu Geneovu i Wiseovu genijalnost. Pogotovo Director's Edition kojeg nisam uspio pogledati. Film utjelovljuje onu bit Star Treka. Film je jednostavno Trek-like. Ne mogu to objasniti, trebate disati za Star trek da biste shvatili kakvo je to neponovljivo remek-djelo. Film je inače nastao prema pilotu za Star Trek: Phase II. Paramount je namjeravao napraviti novu seriju, ali im je uspjeh SW: ANH pokazao kako je došlo vrijeme velikih SF filmova pa su napravili TMP. Još jednom hvala stričeku Lucasu. Da nije bilo njega, ne bih mogao uživati u ovom remek-djelu. (Vidite da ima puno ljubavi između Trekkera i Warsera;-) ) A tek sjajna glazba oskarovca Jerryja Goldsmitha! Ovdje prvi put čujemo njegovu legendarnu temu koja je kasnije korištena u TNG-u.
TWOK - U biti pročitajte što sam rekao za TMP i c/p. Film je od početka imao odličnu atmosferu. Khan je genijalan zlikovac. Uvjeren u svoju nadmoć, pomalo poremećen zbog smrti svoje žene i ima nesređenih računa s Kirkom. Osjećaji su, zajedno s akcijom, pokretačka snaga ovog filma.
"He tasks me....He tasks me and I shall have him. I'll chase him round the moons of Nibia and round the Antares Maelstrom and round Perdition's flames before I give him up!" Zar nije ovo jedan od najlegendarnijih filmskih citata, sad kad ga pročitate!? Znam da nije baš poznat, ali kad se sjetim te scene, kako to Ricardo Montalban odlično glumi... Ah! A Spockova smrt i pogreb dodaju filmu sentimentalnu vrijednost. Ovaj film je i započeo tzv. TWOK-trilogiju (TWOK, TSFS, TVH). Glazbu je skladao čuveni James Horner koji je kasnije dobio Oscara za glazbu u Titanicu. A spominjem i da ovdje vidimo Kirstie Alley kao Saavik.
TSFS - Ovaj film nam je prikazao vezu među posadom. Nicholas Meyer (odličan redatelj, vjerujte mi) je, nažalost, odustao nakon TWOK-a jer nije htio oživiti Spocka, ali je zato Harve Bennett (producent, također neprežaljena legenda ST-a) angažirao Leonarda Nimoya (Spock) koji se pokazao odličnim redateljem. Film je utjelovio prijateljstvo glavnih junaka, naglasio kako je obitelj (a oni su jedni drugima obitelj) važnija od svega. Vidimo i uništenje Enterprisea i mističan ritual fal-tor-pan u kojem vrhovna svećenica T'Lar (glumi je odlična Dame Judith Anderson) spaja Spockovo tijelo s njegovom katrom. Da ne spominjem kako opet imamo priliku uživati u Hornerovoj glazbi.
TVH - Još jedan Nimoyev film, zadnji dio TWOK-trilogije. U ovom sjajnom i jako komičnom filmu vidimo putovanje kroz vrijeme na Bountyju.;-) On se nastavlja na one osjećaje između likova iz TSFS-a. Prikazuje kako bi se naši junaci snašli u San Franciscu u 1986. godini. Vidimo jako puno komičnih situacija i film je napravljen da bude zabavan. Jako je važan za razvoj likova koji dobiju puno prostora da ih upoznamo. Jako je dobra scena kad obavještajac ispituje Chekova na USS Enterpriseu (mislim na CVN-65, nosač) i ona kad Scotty pokušava govoriti s Macintoshem. Svidjela mi se ona kad McCoy vidi bolnicu iz tog doba. "Goddamn Spanish Inquisition!";-) Inače u filmu je trebao glumiti veliki Trekker Eddie Murphy, ali zbog obaveza u drugom filmu nije mogao. Zbog njega su napisali više verzija scenarija jer je on htio glumiti, ali je ipak morao poštovati ugovor pa ga nismo vidjeli u TVH.
TFF - Ovaj film mnogi drže kao najgori od svih filmova. Nažalost, ovaj je film ispao lošije nego što je trebao ispasti. Meni je on najgori od klasičnih filmova, ali ne i najgori uopće. (Moram negdje staviti Nemesis) U filmu mi se svidio humor koji su zadržali iz TVH, a i to što je on, kao i svi klasični filmovi, imao puno osjećaja i veza između likova, a pogotovo između Kirka, Spocka i McCoya, koji su u ovom filmu jako povezani. Saznajemo i puno toga o njihovim osobnim bolima i najskrivenijim osjećajima pomoću Syboka koji je bio odličan lik i jako dobro izveden. Svidio mi se njihov odmor u Yosemiteju. "Row, row, row your boat...";-) Svidio mi se i Paradise City na Nimbusu III kao grad galaktičkog mira koji je na kraju postao grad galaktičkog ološa. Ta mi je strana uvijek nedostajala u Star Treku i sad je napokon vidio. "Paradise" City je nešto slično kao Mos Eisley na Tatooineu, da se izrazim Warserskim terminima. Dobro je i to što u kafiću u Paradise Cityju vidimo i Caitiansku ženu. To je inače jedna mačkolika vrsta iz TAS-a. Cijela priča oko traženja Sha-Ka-Reeja i "Boga" je, nažalost, loša. Trebala je biti bolja. Izvorni scenarij, čiji sam sažetak pročitao, bio je neusporedivo bolji, ali je Paramount doslovce prepolovio budžet filma pa su morali napraviti jeftiniju i lošiju verziju scenarija. Daljnja rezanja budžeta su značila i to da nisu mogli angažirati ILM (koji ipak neće raditi za 5 lipa) nego neku tamo lijevu tvrtku. Iako su efekti bili zadovoljavajući, ipak se osjetio nedostatak ILM-a. Glazbu je bila odlična. Ona je stvarno podigla film. Opet ju je skladao genijalni oskarovac Jerry Goldsmith. Syboka je inače trebao glumiti Sean Connery, ali, isto kao i Murphy u TVH, bio je zauzet snimanjem drugog filma pa nije mogao. Zato su angažirali manje poznatog, ali odličnog, Laurencea Luckinbilla koji je posao dobro odradio. Film je režirao William Shatner (Kirk).
TUC - Pa ovo je moj najdraži!;-) Na filmu se ponovo našao Nicholas Meyer koji je režirao TWOK. Kombinacija Bennet/Meyer pokazala se i ovaj put odličnom. Ovaj film je pravi SF politički triler. Imamo dva ljuta neprijatelja, pokušaj mira nakon 75 godina neprijateljstava (od 2218. do 2293.), posade starog kova koje pokušavaju prevladati svoju starost i konzervativne krugove na obje strane koji se urote kako bi sabotirali mirovne pregovore. Večera između Klingonaca i naših junaka na početku je jako intrigantna i pomnalo smiješna. Niste upoznali Shakespearea dok ga niste pročitali na izvornom klingonskom.;-) Ubojstvo vrhovnog kancelara Gorkona na samom početku filma daje nam na znanje da je pred nama uzbudljiv film. Kirkovo zatočeništvo u gulagu Rura Penthe nam opet otkriva onu mračniju stranu koja meni ponekad malo fali u Star Treku. Govor koji stražar održi zatvorenicima na početku je identičan onome u romanu "Zločin i kazna", samo što je još dodana opaska oštitu oko cijelog površine iznad zatvora koji onemogućuje teleportiranje. Istraga na Enterpriseu i operacija spašavanja Kirka su uzbudljive i zanimljive. Dobra je i uloga Sulu na Excelsioru. Neki smatraju da je film previše militaristički, ali ja se ne slažem. Star Trek je uvijek slao jasnu poruku, a ona nikad nije imala veze s oružjem i borbom. Bitka između Changovog BoP-a i Enterprisea je jako dobro napravljena i uopće nije krvava. Na kraju su urotnici ipak pobijeđeni i otkriveni i mirovni pregovori u Camp Kithomeru su uspješni. Poruka je u skladu s naravi Star Treka. Legendaran završetak filma daje nam onu nezaboravnu scenu kad dobiju naredbe da se vrate u bazu gdje će brod biti umirovljen, Spock kaže "If I were human I'd say: Damn the regulations! IF I were human", a Kirk izda naredbu "Second star to the right, and straight on 'till morning!" Nakon toga slijedi završna špica na kojoj vidimo potpise svih glumaca za oproštaj. Dirljivo. Plakao sam samo kad je Spock umro u TWOK-u i kad sam vidio tu špicu. Takvi se filmovi više ne rade.
Generations - Fuj! Nakon što sam gore nahvalio šest filmova, muka mi je ovo pisati. ovo je film u kojem su B&B htjeli pokazati da je Gene sada mrtav, da je Berman glavni i da on može s njegovim Trekom raditi što hoće. A bome je to u ovom katastrofalnom filmu i napravio. Uništio je prekrasni Enterprise-D! I to na koji način! Neka kanta više od 80 godina stare klase (točno 86) uništi brod klase Galaxy koji je flagship Zvjezdane Flote i jedan od najjačih brodova u Alpha i Beta kvadrantu! Čak i ona smrdljiva Durasica u filmu kaže "That's a Galaxy class starship! We're no match for them!" Tijekom cijele bitke između Enterprisea i BoP-a, Enterprise ispali samo nekoliko puta dok ga BoP zasipa torpedima s njihovom frekvencijom štitova! Pa Galaxy ima goleme Type X fazorske mreže od kojih je svaka sastavljena od stotina pojedinačnih fazorskih emitera. Da ne govorim o burst fire torpednim cijevima koje mogu ispaliti cijeli plotun odjednom. Tek nakon što BoP izazove preopterećenje jezgre na Enterpriseu, oni se sjete uništiti brod torpedima. I onda još B&B prikažu Deannu kao neku blentaču koja uništi saucer pri slijetanju. Zaboravimo epizodu TNG-a kad je ona položila ispit za commandera, sad B&B prepravljaju kanon. A o glupavoj Kirkovoj smrti da ne govorim! To me toliko naljutilo! I još ga onda pokopaju na nekom brdu na nekoj rupetini u nekom zabačenom sustavu stotinama svjetlosnih godina od središta Federacije. Pa bar ste ga mogli pokopati u San Franciscu. Jako loš film!
First Contact - Ako ste mislili da je Generations loš, onda niste ništa vidjeli. Upoznajte se s FC-om! U prvih 20(!) minuta filma (imam ga na kazeti, mjerio sam) nudimo dva uništena borgovska broda, jednu razj*banu federacijsku flotu od 200 brodova i jedno putovanje kroz vrijeme koje Zemlju pretvori u dom za 9 milijardi radilica pa onda Enterprise mora spasiti stvari! Jesam li ja jedini koji vidi politiku iza ovog filma!? Ispucajmo svu akciju na početku a kasnije ćemo sat vremena klati kanon Star Treka. Zaboravit ćemo onu epizodu TOS-a i prikazat ćemo Cochranea kao tipičnu američku pijanduru pogonjenu pohlepom i još ćemo pokazati Borga ljudima iz 21. stoljeća tako da kasnije možemo time opravdati buduća kršenja kanona u Voyageru i Enterpriseu.Bravo, Bermane! Nadmašio si sam sebe. Sjedi, pet! Jedino što valja u filmu je odlična glazba maestra Goldsmitha! Ovo mnogi smatraju, citiram ST.com, "one of the most inspired scores ever written for a genre film (or any film for that matter)". Goldsmith se ovdje stvarno iskazao.
Insurrection - Ovaj je film još bio začuđujuće dobar obzirom na to da je nastao pod Bermanovim vodstvom. Nije ni do koljena klasičnim filmovima, ali poklonjenom konju se ne gleda u zube. Priča je jako neobična i originalna. Malo je dosadna i razvučena, ali mislim da odlično obrađuje ideale Federacije (i Star Treka) i kako ih treba braniti od pohlepe. Ja sam na takve stvari slab (malo sam filozofsko-utopističko-idealistički udaren;-) ) pa mi se zbog toga film i svidio. Prikazuje i Ba'kue koji su se odrekli tehnologije i odlučili živjeti u skaldu s prirodom, ali i sa samima sobom. Jako dobro.
Nemesis - Malo me sram pričati o ovome pred Warserima. Mislit ćete da je taj naš Star Trek sav šugav.;-) Pa što da kažem o filmu kojeg su napisali "fanboys"!? Pun je nelogičnosti, nema nikakvog smisla! Scenarij je loš do bola! Glava me boli kad mislim o tome. A tek Datin "let kroz svemir" da bi došao do Scimitara! Pokopajte se, B&B! Shinzon ima brod koji može pucati dok je skriven i što onda radi!? Priđe Enterpriseu na 500 metara udaljenosti tako da može gađati naslijepo i opet ga pogoditi! A onaj Picardov obračun s posadom! Pa čovječe, ne može neki djedica pobiti toliko Remanaca! Pa oni su prekaljene zvijere očeličene u rudnicima dilitija! I zašto bi Shinzon htio proširiti Romulansko Zvjezdano Carstvo i uništiti čovječanstvo! Pa on je čovjek, a Romulanci su ga zlostavljali i ostavili u rudniku da krepa! I on sad hoće uništiti Zemlju i stvoriti moćno Romulansko Carstvo! Vožnju onim terencem neću ni spomenuti. Imaju antigravitacijsku tehnologiju, mogu koristiti šatlove kao podršku ljudima na kopnu,a a oni uvedu vozilo s tehnologijom 20. stoljeća koje čak nema amortizere. Scenarij je toliko loš da se čak i SD.net izruguje s njim u jednoj foto-parodiji.
Evo, ovo je moja poduža analiza koje je bila potrebna da vas upoznam s mojim stavom o filmovima. Dakle, raspravljajte o filmovima. Ne morate se, naravno, ovako raspisati. Koji vam je najdraži? Koji ne volite? Što vas zanima? I zapamtite da je ovo samo moje osobno mišljenje. Ja znam da većina ne voli TMP, a obožava FC i to je njihovo pravo. Ukusi su razni.
P.S. Uživajte u raspravi.
Ja sam Trekker, ali obožavam i Warse pa mi to nemojte zamjeriti.;-)