ned, 15. siječnja '06 u 15:52
Moja razmišljanja sa jednog drugog foruma (šteta da ih i ovdje ne postam
):
Kao prvo, znam kako neki hard fanovi smatraju kako P.J.-va trilogija ne valja. U tome se uopće ne slažem s njima. Smatram kako je Jackson napravio iznimno filmsko ostvarenje, koje je uz serijale poput Zvjezdanih ratova, zasigurno, jedno od najvećih remekdjela filmske umjetnosti. Kao fan Star Treka, znam kako je fanove teško zadovoljiti.
Što se tiče Chrisa Tolikena, on ipak, po mome mišljenju preeeviše sitničari, a možda je tome, dijelom odgovoran i njegov zastario pogled na svijet, ekonomske odnose i način rada u suvremenim uvjetima.
Kad smo kod ekranizacije Silma, smatram kako će se ona zasigurno dogoditi u idućih 10-tak godina, jer, je Tolkienov unuk razumna osoba, koja shvaća kako će mu prodaja filmskih prava, ne samo donijeti direktne koristi, već i indirektne, kroz povećanu prodaju smaog Silmarilliona.
Sama ekranizacija ne bi morala obuhvaćati baš sve, već samo događaje koji čine okosnicu djela. Pritom su mo0guća dva pristupa:
1. Ekranizacija kroz nekoliko filmova
Tu bih ja, kao laik, pokušao u prvom filmu ekranizirati, na neki način, Pjesmu Ainura, silazak Valara i Maiara u svijet i njihove sukobe sa Melkorom do pojave Prvorođenih. Eventualno bi tu prikazao i seobu vilenjaka u Valinor, al smao eventualno. Drugi film obuhvatio bi dolazak Noldora u Međuzemlje i njihove ratove sa Morgothom zaključno sa Bitkom suza nebrojenih, dok bi u treem filmu obradio Earendila i Gnjevni rat. Četvrti film obuhvatio bi priču o usponu i padu Numenora, kao i detaljniju obradu Posljednjeg saveza vilenjaka i ljudi. Što se Turgona tiče, stavrno ne znam gdje bi njega smjestio.
2. Ekranizacija kroz miniseriju
Mislim kako bi ovaj sustav ekranizacije Silma bio mnogo pogodniji jer bi mogao u tančine obraditi gotovo sve teme, kroz recimo, 20-tak epizoda, produkcijski sličnih miniserijama "Band of Brothers" i "Taken".
Uglavnom, veliki studiji znaju kako je Tolkienov opus zlatna koka i Silm će zasigurno biti ekraniziran, kao i Hobit, a čemu se iskreno radujem. Nadam se kako će ga režirati P. Jackson.
Jean-Luc Picard: "Let's make sure that history never forgets the name Enterprise."