uto, 1. ožujka '16 u 22:39
Gledam novu fantasy seriju Shannara Cronicles. Moglo je bolje a moglo je i lošije. Ima nekih stvarno kiselih scena iza djela B produkcije, a sa druge strane ima i nekih prilično badass i dojmljivih.
Pilot mi je nekako najslabiji još ispao jer storytelling im nije jača strana. Previše toga je preočito i prejednostavno objašnjeno. Pola riječi iz dijaloga bi skroz izbacio i ostavio da scene i zbivanja pričaju priču. Neznam koji rating serija ima ali s obzirom da ima dosta slikovitih detalja nasilja mislim da je dovoljno odrasloj publici namjenjeno da im se prepusti malo razmišljanja.
...Ma šta pričam uostalom, to je MTV:facepalm:
Dodatno tome, jako mi je išlo na jetra što na startu pokušavaju u svakoj mogućoj prilici gurati neku romansu i čim sam vidio sve one vilenjačke manekene došlo mi slabo. Također, dizajn istih kao i kostima kod istih je nikakav, ne vidim da imaju uopće prepoznatljivi stil ili identitet... I kakvi su to vilenjaci uopće? Ne, ne očekujem da bude uobičajeno LOTR-ovski, ali isto tako ne očekujem da bude nedefinirano.
Sa druge strane art direction je zapravo odličan. Okoliš izgleda za 10 (iako logički nema previše smisla, kao ni vilenjaci, gnomovi, trolovi u budućnosti al ajd, to su neki temelji i šta sad...), spoj fantasya i postapokaliptične zemlje u svakom slučaju je interesantna tematika što je je, kraljevstvo je stvarno "enchanting" (pun intended), demoni izgledaju odlično i prijetnja izgleda stvarno, to su pogodili.
Ideja vilenjaka koji ne vjeruju u magiju je dobra ideja, ali egzekucija je jako loša, onaj nevjernički sin kralja nije ispao ništa drugo nego iritantni majmun šta jedva čekaš da ti se makne s ekrana. Također kako drvo zna koji su Odabrani a koji nisu? Dobra fantasy djela barem ti daju neku svrhu, u SW-u to je Sila što se može osjetiti, u LOTR-u to je ljudski duh i tako Prsten zna koga može iskvariti a koga ne, kod nekih drugih stvari su u genima, u krvi i sl. Šta je ovdje? To koliko znam nije ni spomenuto.
EDIT: Našao jedan komentar na IMDB-u na tu temu:
"Two Minutes in and It's Pissing Me Off!
They're called "Chosen" because they are chosen by the Ellcrys, not because they win the position through meritorious efforts of their own. FFS! The Chosen are humble servants, not arrogant pricks. Seriously hoping for some improvement in the decision making as this progresses. Seriously hoping they haven't destroyed one of my most treasured childhood fantasy worlds."
Sama ideja "nevolje u raju" i igra Sherlocka u kraljevstvu mi je jako interesantna i taj dio je bio solidan, kao i opća invazija što će zasigurno pridonijeti zanimljivosti radnje ubuduće, samo neka se kane propalih romansi i pokušaja glume i bit će dobro.
Što se likova tiče baš se vidi tko zna posao a tko ne. Drago mi je da Gimli ima karijeru i nakon LOTR-a i kao kralj Eventine obavlja posao na nivou. Manu aka Crixus također kao druid Allanon je odličan (mada loši dijalozi ne pomažu, kao ni u SW prequelsima kod Ewana McGregora) i mlada Amberle mi se prilično svidjela no tu sam možda malo subjektivan ali čini mi se da sasvim u redu obavlja svoje.
Sa druge strane Wil i Eretria mislim da su kompletno miss-castani. Wil još ima neku razinu glume mada je lik skroz čudan i neznam koja je namjera sa njime bila (djeluje forsano i totalno klišejasto), dok Eretriu glumi cura što jednostavno nezna realistično dočarati lika, samo se nešto prenavlja i postavlja za kameru, a i sam izgled je potpuno neuvjerljiv za jednu razbojnicu. Potpuni miss-cast.
Zvučna podloga je uglavnom ok, mada mi pop pjesma ide na jetra, orkestralne dionice su sasvim u redu iako fali osjećaja za pacing kao i spontanosti što vrijedi i za cijelu seriju kompletno.
Moj BLog: https://markansblog.wordpress.com/