čet, 18. ožujka '04 u 12:53
Citiram: Napisao lighty 17 ožujka 2004
Sto ja mogu kad je Firefly stvarno imao los setting i lose glumce... |
Zanimljivo da si ti jedina osoba koju znam da tako misli... a medju njima su i ljudi sa mnogo nizim pragom podnosljivosti - i to ljudi ciji ukus poprilicno cijenim.
Gledanost je, uz glumu i setting vrlo relativna stvar, jerbo meni je gluma u FF negdje na razini sa FS, dakle za televiziju vrlo dobro. Gledanost u SAD-u mjeri Nielsen Media Research medotom koja je toliko nepouzdana da je neshvatljivo da je u upotrebi da se koristi vec par desetljeca.
Takodjer, da je FOX imalo bilo briga za Firefly, ne bi ga otkazao. No Firefly nije bio ono sto su oni htjeli - space western komedija (kakvom su ju reklamirali) nego character based drama.
Uz to:
- epizode nisu emitirane redom
- sto je najgore, pilot je emitiran ZADNJI
- nakon pocetka emitiranja serije bilo kakav oblik promocije serije je nestao
- u par navrata termin emitiranja bio je mijenjan zbog bejzbola ili nekog drugog sporta
Uz to, pilot epizoda je nominirana za Huga za najbolju epizodu (druga po broju glasova, pobjedu je odnijela meni takodjer vrlo draga Conversations with Dead People epizoda Buffy), a od manje vaznih nagrada Nathan Fillion (ciju glumu toliko pljujes) dobio je nagradu americke SF, fantasy i horror akademije (isti oni koji dijele nagrade Saturn) za zanrovsko lice buducnosti... pilot epizoda dobila je Emmya za specijalne efekte
I najbitnije od svega, da je serija toliko smece, da li bi Universal otkupio prava od FOX-a i producirao nadolazeci film, za koji je scenarij vec napisao Whedon, on ce ga i rezirati, a u nekim intervjuima dao je i za naslutiti da je scenarij napisan ne da zavrsi pricu, nego kao "springboard" za novu seriju.
*ebote check, sto si me natjerao da pogledam forum, sad tu moram neke eseje pisati.
Kad sam to rijesio, evo i za one koji su se zainteresirali za seriju, c/p posta s njuza koji mi vec neko vrijeme sluzi kao brosurica za reklamiranje FF-a, makar se s nekim dijelovima ne slazem (autor je Mirel Komad):
Ako je Andromeda (ocaj) na jednom kraju polu zanra "mala ekipa na svemirskom brodu ide iz pustolovine u pustolovinu", a Farscape negdje pri sredini (podno¹ljivo), ovo je na drugom kraju (vrlo dobro, a na trenutke odlièno).
Plus:
-suvisli i uvjerljivi odrasli 3D likovi s prosloscu koja se polako otkriva (nema pokaznih i besmislenih likova tek toliko da se popuni scenografija)
-ansambl sjajno funkcionira zajedno i odaje toplinu i bliskost koja se razvija
-veliko svemirsko drustvo koje se polako popunjava
-tipicno duhoviti i domisljati dijalozi tipa:
"Someone ever tries to kill you, you try to kill 'em right back!",
"You know what the chain of command is? It's the chain I go get and beat you with 'til you understand who's in ruttin' command here."
"Dear diary: Today I was pompous and my sister was crazy.... Today we were kidnapped by hill folk, never to be seen again. It was the best day ever."
[playing with dinosaur toys]
"'Yes...this is a fertile land, and we will thrive. We will rule over all this land, and we will call it... this land.' 'I think we should call it your grave!' 'Ah! Curse your sudden but inevitable betrayal!' 'Hahaha! Mine is an evil laugh!'"
Inara: What did I tell you about barging into my shuttle?
Mal: That it was manly and impulsive?
Inara: Yes, exactly, only the exact phrase I used was "don't".
-obrati i iznenadjenja (koje zapravo ocekujemo u Jossovim serijama, ali ipak pale)
-rezija pojedinih epizoda
-glazba pojedinih epizoda
Minusi:
-previse westerna bez prijeke potrebe
-pretencioznost (stara Jossova boljka koja se manifestira na razlicite nacine, ali ljubiteljima Buffy i Angela nece smetati jer su navikli ili vole)
-lose izgovorene kineske fraze ubacene u engleske dijaloge
-dojam nezavrsenosti (zbog otkazivanja serije)