pon, 3. listopada '05 u 16:32
Evo, malko se namučih pa iskompilirah kratak osvrt na seriju sa komentarima njenog producenta Brycea Zabela. Enjoy!
Prvi površni pregled unutar serije «Dark Skies»pokazuje kako bolja polovica Foxa Muldera iz Dosjea X nije Dana Scully, već John Loengard, glavni muški lik u "Dark Skies", kojeg bi mogli proglasiti i Mulderovim prethodnikom u Washingtonu. Prethodnikom jer djeluje početkom šezdesetih, a boljom polovicom jer je vladin službenik i uvjereni lovac na vanzemaljce. Kao i Mulder, Loengard se svojski trudi da svojoj vladi dokaze kako je Zemlja pred invazijom izvanzemaljaca, što u seriju uvlaci mnoge povijesne ličnosti, od Roberta Kennedyja, Nelsona Rockefellera do Jacka Rubyja.
«Namjeranaše serije je da se vratimo u nasu blizu prošlost i otkrijemo što se uistinu događalo iza kulisa. Kakva je prava pozadina poznatih nam povijesnih događaja. Počeli smo sa zbivanjima iz šezdesetih jer se radi o izuzetnom povijesnom razdoblju» izjavio je jedan od autora serije Bryce Zabel.
Zabelovi izvanzemaljci u seriji su odbojne kreature, paraziti koji svojom velikom mentalnom snagom sebe spajaju s čovječjim mozgom te nad njim preuzimaju kontrolu.. oni međusobno komuniciraju telepatijom i već desetljećima rade na tome da zavladaju Zemljom. U ostvarenju tog cilja, posredno ili neposredno, kreirali su ili pak bili učesnici u najvažnijim događajimatiijekom 20 st. među kojima su legendarno zamracenje New Yorka iz 1965. godine, misijaApolla 17 na Mjesec (po autorima serijala bio je to zapravo napad na izvanzemaljsku bazu), obrambeni projekt «Star Wars» (radi se obrambenom sustavu protiv izvanzemaljske invazije). I tako redom, iz epizode u epizodu.
« Dark Skies možete zamisliti kao mozaik u kojem pokušavate pronaći u kakvom su odnosu njegovi dijelovi,» kaže Zabel, koji je pilot epizodu pisao uz ravnopravnu suradnju Brenta Friedmana. «Ja i Brent smo poznate činjenicevezaneuzznačajnije događaje iz šezdesetih kombinirali s podacimaopojavamaNLO-a, podacima u koje vjeruju svi ufolozi. Rezultat je bio nevjerojatan. Stvari koje prije nisu imale smisla, sada su
izgledale logične. I sami smo bili iznenađeni. Znam da će biti puno ljudi koji se s nama neće složiti, ali vjerujem da ćemo mnoge i zainteresirati».
Brent Friedman u sličnom je raspoloženju. I za se njega povijestnašeg svijeta odvija se u dva toka, onom javnom na površini i onom tajnom u podzemlju istine. "Povijest je tako subjektivna. Ljudi koji su je bilježili, bilježili su svoje viđenje, svoje stavove. A to je ono najzanimljivije u «Dark Skies», da je nemoguće točno reci sto je povijesna istina."
Pilot epizoda počinje 1961. godine, kada mladi par John Loengard (Eric Close) i Kimberly Sayers (Megan Ward) stižu u Washington i zapošljavaju se u administraciji predsjednikaKennedyja.Nasvoju budućnost gledaju prepuni optimizma, dok maštaju kako će jednoga dana biti predsjednik i prva dama. Njihove snove moru stvarnosti pretvara trenutak kada Loengarda uvlače u tajanstvenu grupu pod nazivom «Majestic-12».Grupu sačinjavaju moćni vladini službenici, a predvodi je Frank Bach (J.T. Walsh). «MJ-12» posjeduje podatke o srušenom letećem tanjuru kraj mjesta Roswell u Novom Meksiku iz 1947.godine. Petnaest godina kasnije grupa je otkrila u Idahou jednog farmera čiji su mozak kontrolirali izvanzemaljci. Shvaćajući sto se događa odlučili su se suprotstaviti. Jedno od njihovih oružja bila je i tajnovitost, pa Loengard ubrzo shvaća kako predsjednik Kennedy ništa ne zna o postojanju MJ-12, kao niti da mu Bach namjerava reci za postojanje izvanzemaljske inteligencije.
Idealist po prirodi, Loengard odlazi "gazdi", sve ispriča Kennedyju o «MJ-12». Tri dana kasnije predsjednik je ubijen. Zebelovo objašnjenje atentata u Dallasu je sljedeće: Kennedy je postao opasan, jer je namjeravao javnosti otkriti sto je saznao. Članovi «MJ-12» zakljucili su kako je to prerano, kako svijet nije spreman na istinu i kako bi takav potez predsjednika doveo u opasnost cijelo čovječanstvo. Stoga sukao pragmatični političari organizirali atentat na Kennedyja.
"Za ovu mogućnost sam se zainteresiraojoš mnogo ranije", priča Zabel koji je afirmiran autorznanstvene fantastike još od svog prvog filma «OfficialDenial». Tada, 1993. godine, na njegov kucni telefon nazvao ga je tajanstveni neznanac. Zabel je kasnije pričao kako je u tom trenutku htio spustiti slušalicu, ali ga je nešto u glasu tog čovjeka prisililo da sluša. "Taj čovjek je tvrdio kako je operativac grupe «Majestic-12 s početka šezdesetih. Nekako me nagovorio da se nađemo. Pristao sam i od tada je on moj izvor informacija o ovoj temi. Pričao je kako je sazrelo vrijeme da svijet sazna istinu. Kampanja skrivanja istine i dezinformiranja javnosti koju su provodili godinamavisenijeefikasna. «Čovječanstvo se sada može zaštititi samo istinom».
Zabel potom priča kako je tražio dokaz o neznančevom identitetu potvrdu zapanjujuće tvrdnje koju je iznio, ali ništa od toga nije dobio. Ipak, Zabelova mašta je bila upaljena, a istom vatrom začas je opekao i svog producenta koji je u prici vidio dostojnog takmaca «Dosjeima X» producentske kuće Fox. «Moj tajanstveni informator prvo mi je ispričao kako je slučaj Roswell (pad letećeg tanjura) istinit. Sve se odigralo približno onako kako vjeruju ufolozi. Tada je osnovan «MJ-12». Sve sam to znao već ranije, ali mi je informator tada rekao nešto novo. Krajem 1960. godine predsjedničkoj utrci bili su Kennedy i Nixon. Grupu «MJ-12» tada je predvodio Eisenhower, koji je izdao neobičnu zapovijed. Budućim predsjednicima grupa neće reći za svoje postojanje, niti će im reći za postojanje izvanzemaljaca. Ike nije vjerovao niti Kennedyju, niti Nixonu. Na ovom podatku izgradili smo nasu filmsku priču,» otkriva Zabel, čija je vjera da iznosi senzacionalne i istinite podatke kroz svoj scenarij zarazila sve koji su ga čitali. Posebno budućeg redatelja pilot epizode «Dark Skies» TobeaHoopera, koji je po svom kasnijempriznanju,basčitajuci Zabelov bizaran pogled na atentat u Dallasu odlučio veliki ekran zamijeniti malim, televizijskim.
«Scenarij za pilot epizodu me šokirao,» priznaje Hooper. «Našao sam da je neizmjerno intrigantno pogledati u povijest očima znanstvene fantastike. Bilo je to novo, uzbudljivo iskustvo za mene. Dark Skies nije horor serija, kako to neki doživljavaju. To je priča ljudima i iskustvu koje - ah, tko zna? - možda može biti i istinito."
Prilika da se pozabave neposrednom prošlošću zavela je i ostatak ekipe koja je stvorila seriju. Producent James Parriot zbog tog «gušta» nije štedio novaca.
Za glavnog glumca Erica Closea,koji je za razliku od Hoopera i Parriota, premlad da bi se sjećao vremena o kojima je riječ, glavna snaga «Dark Skies» izvire iz inteligencije kojom su priče pisane. «Ono sto volim kod filmova, a to «Dark Skies» u potpunosti ispunjava, je da ostavi publici da sama izvuče zaključak o tome koliko vrijede likovi i događaji. Na televiziji tako cesto podcjenjuju publiku, pa svoje priče iznose pojednostavljeno, s jasnim porukama. U «Dark Skies» otvoreno je vise mogućnosti. Scenarij je inteligentan i donosi potpuno nov pogled na povijest», rekao je tada 29-godišnji glumac. «Moja omiljena scena je kada Bobby Kennedy i lik kojeg ja glumim šeću obalom rijeke Potomac i razgovaraju o materijalu koji je Loengard donio o izvanzemaljcima. Glumeći osjećao sam se kao da smo na trenutak uistinu zakoračili u to razdoblje. Bio je to nas drugi dan snimanja u Washingtonu, a mjesto na kojem smo snimali nekada davno bilo je farma na kojoj je rastao George Washington. Osjećao sam povijest, živote koji su protekli. A u daljini su se nazirali Capitoli Washingtonov spomenik. Povrh svega, taj glumac koji je igrao Kennedyja, James Kelley bio mu je tako nalik. Nevjerojatno iskustvo kojeg ću se sjecati cijelog života.»
Njegovapartnerica, Megan Ward, nije samo pratilja glavnom muškom liku, već u seriji zauzima posebnomjesto i to zahvaljujući stavu o ženama autora Brycea Zabela. "Za televizijske drame tipično je da ponašanje ženskog lika ovisi o muškom, samo ga prati i nadopunjava. To je standard naše televizije. Ali u ovom slučaju, ženski lik Kimberly (Megan Ward) potpuno je ravnopravan muškom. U pojedinim trenucima ona je nositelj radnje, jer njena veza sa vanzemaljcima zahtijeva veliku snagu i intuiciju. A to žene imaju vise od muškaraca. Kada bi nas stvarno posjetili vanzemaljci, sto bi bili opasniji veća bi uloga u našoj obrani uloga žena, smatra Zabel.
Urotnik Frank Bach, koji predsjedava skupini MJ-12, je potpuno amoralan. Za njega moral ne postoji, postoji samo cilj koji treba ostvariti. I sto se cilj čini boljim moral vise smeta. On duboko vjeruje kako ljudi nisu u stanju prihvatiti istinu, stoga je krije u njihovom interesu. Cak i ubija u ime čovječanstva. Njemu nasuprot postavljen je mladi John Loengard, koji vjeruje kako ljudi imaju pravo znati istinu o prisutnosti vanzemaljaca, koji ne može prihvatiti skrivanje istine od predsjednika, urotničko ponašanje i tome slično.
Daroviti spisatelj Zabel izbjegao je još jedan televizijski stereotip. Onaj pokojem u temama zavjera vlada uvijek nosi ili potpuno crn ili nevino bijeli šešir. Kod Zabela taj šešir (čitaj odgovornost za događaje) je siv. Stoga je serija toliko životno uvjerljiva.
«Nasi vanzemaljci su veliki protivnik», opisuje ih Friedman. «Sposobni su mijenjati oblik, mutirati. Oni prolaze svemirom osvajajući jedan svijet za drugim. Ali njihova završna bitka odvija se ovdje, na planeti Zemlji. Ovoje njihov Vijetnam. Čovjek će ih savladati zahvaljujući onome sto su oni prepoznali kao slabost. Emociji.»
Jean-Luc Picard: "Let's make sure that history never forgets the name Enterprise."