pet, 11. siječnja '08 u 13:08
Iako sam davno prije sporadično gledao Babylon 5, tek sam ga odnedavno počeo gledati redovito na DVD-u. Trenutno sam na drugoj sezoni. Vjerujem da je mnogima poznata ona priča kako je Paramount iskoristio prijedlog J. Michaela Strazycinskog (producent Babylona 5) prilikom osmišljavanja DS9, a iz kojega je kasnije izrastao Babylon 5, dok ga je Paramount odbacio. I zaista, stvarno se teško oteti dojmu. Pa evo nekoliko paralela.
- u obje serije imamo postaju koja ima ključnu ulogu u velikom dijelu galaksije.
- sama koncepcija kadrova (kapetan, glavni operativni časnik, doktor, šef osiguranja) poprilično je slična u obje serije.
- važnu ulogu u seriji igra religija - DS9 (Bajor i Proroci), a B5 (Minbariji, Valen, svećenićka kasta, proročanstva)
- Sinclair (prvi zapovjendik B5) ustvari je minbarijski legendarni vođa Valen, slično Sisku-Izaslaniku
- u seriji imamo različite vrste kvrgaovoglavih humanoida (Ljudi, Minbariji, Narni, Centauriji itd.), slično kao i u Star Treku
- Dok u DS9 imamo antagonistički odnos Odo vs. Quark, ispunjen humorom, ali i kasnijim produbljavanjem, u B5 imamo odnos G'Kar vs. Londo
- U DS9 imamo rat između Kardasijanca i Klingonaca, dok u B5 imamo rat između Narna i Centaurija
- Središnji dio obje serije jest rat protiv iznimno moćnog protivnika, i većina rasa mora se udružiti kako bi ga svladala (u DS9 imamo Dominij, a u B5 imamo Shadowse)
- u DS9 imamo Odjel 31, a u B5 imamo PsiCorpse
- legendarni vođa Minbarija zove se Dukhat, dok u DS9 imamo Dukata
- Kao što Kardasijanci u svojoj vojnoj hijerarhiji imaju First Order, Second Order itd., tako i Narni u B5 imaju First Circle, Second Circle itd.
- Kardasijanci su u Treku okupirali Bajor i porobili njegovo stanovništvo, a to isto u DS9 su Narnima napravili Centauriji
- itd.
Inače, serija je stvarno izvrsna i preporučujem svima da ju pogledaju, posebice fanovima DS9.
Nemojte da vas obeshrabre filmovi prikazani na HRT-u prije godinu i pol dana.
Jean-Luc Picard: "Let's make sure that history never forgets the name Enterprise."