sri, 2. ožujka '11 u 21:50
Jako zanimljiva tema, Chupkenzi! Predobra ideja, vidjeti što ljudi još gledaju. Sastavila sam si neku svoju sci-fi listu filmova za vrijeme prošlih ispitnih rokova
za sad ih imam dosta, pokušavam utvrditi kojem sci-fi žanru pripada koji film (okvirno, koliko je moguće). Evo nekih meni zanimljivih (makar je većina toga već navedena u postovima gore). I pardon što malo pišem eng, a malo hrv nazive.
Super zabavni/satirični: Peti element, Vodič za autostopere kroz galaksiju, Galaxy Quest, Back to the Future (2 mi je najdraži), Idioti budućnosti, Dark Star, Dina (1984), Demolition Man, Men in Black.
Equilibrium i
V for Vendetta su mi recimo OK, ali nekako slabi, čini mi se da glavnu snagu crpe iz Orwellove
1984. (knjige) koja mi bolje odgovara po tim pitanjima. Film koji joj je prema meni nekako najbliže je
Brazil (1985) *ne ova verzija koja je pred par mjeseci bila na HRT-u jer su izbacili par ključnih scena i film je postao nerazumljiv, nego ona verzija koja je bila na Novoj TV pred 5 - 7 god.* Prave ekranizacije (ima iz 1954. i '84) nisam gledala.
Matrix 1 (1999) mi je genijalan, ali mi se nekako čini da je
Nirvana (1997) izvornija i ima veću težinu, čisti predstavnik cyberpunk-a. Jedino mi smeta Christopher Lambert, ne paše mi tu ni stasom ni glasom ni glumom... Nedavno sam gledala
Tron 1 (1982) koji je polazište za oba filma, čini mi se. I puno mi je smisleniji od
Trona 2.
Vrli novi svijet i
Rat svjetova su mi loši filmovi ali dobre knjige.
Od malo mračnijih/ozbiljnijih: Gattaca (definitivno), The Dark Knight (nekako najrealističniji od svih Batman-a), Otok doktora Monroea, Grad tame...
Odiseja u svemiru 2001 mi je malko razvučena i zamorna (nema zvuka u svemiru, mislim). Knjiga ima 10tak stranica i genijalna je. A
Avatar mi ima dosta dobrih poruka, ali i dosta rupa pa mi se općenito ne sviđa.
Blade Runner mi se sviđa po ideji, ali je film nekako starinski, razvučen i sporog tempa odvijanja. I u sjećanju su mi ostali neki preiritantni zvukovi i muzika, ne znam što je to...
Ostali: Star ship troopers 1 (može i 3, čisto zato što zaokružuje cijelu priču i sliku tog društva, inače je loše izvedena), 12 majmuna, Red Planet, Terminator 2, Vodeni svijet, Mad Max 1, Ja Robot, Mojih 200 godina, Specijalni izvještaj, Predator 1, Harrison Bergeron...
I dva klasika, počeci početaka: Put na mjesec (1902; meni jako sladak filmić, na youtubeu je, traje cca 14 min) i Metropolis (1927).
Imam par filmova za koji su, čini mi se, blizu sci-fi žanra: Paklena naranča, Truman Show, S1m0ne ili Simone, Playtime (Jacques Tati, 1962, kažu da je sf, meni je prije umjetnički), Ćelija (2000, s Jennifer Lopez).
Ostali, vaše liste i favoriti?