pon, 22. listopada '07 u 16:53
Girl from Futureja sam se raspitivalu za Irsku. i saznala sam da stipendiraju treću godinu pa naviše i to Trinity College.
Trinity je iznimno priznat i, ajmo se usudit reći iako ga nitko od nas nije pohađao, kvalitetan faks. Tuicija je ipak malčice previsoka, ali ako ti je pojam SAD, onda je bagatela. Ne brini, Aiden, sad ću doći i do tebe..
GuardianJa nisam protiv studiranja vani ali obrazovanje u Hrvatskoj je daleko bolje i extenzivnije nego vani
Nije točno.
Guardianodmah dobiva poslove jer netrebamo proći doškolavanje kad smo sve to i ivše na našim faxovima obavili.
Nije točno.
Dobro razmisli koliko bi ti bio skeptičan nekog zaposliti koji dolazi od negdje gdje možda nisi bio, odakle nikog ne znaš, o gdje ništa ne znaš, o sustavu, bilo obrazovnom, bilo ekonomskom, bilo političkom, o kojem niš ne znaš, kad bi mogao na malo veću zihericu zaposliti nekog tko možda slovi [ovo je bitan izraz u ovoj točki] za slabije obrazovanog, pa mu svejedno platiti doškolavanje.
Ne želim reći da su svugdje skeptični i da si u krivu, samo želim istaknuti da ne mora biti i da vjerojatno nije tako.
Old YodaPosjetio sam danas japansko veleposlanstvo. Oni nude punu stipendiju koja ukljucuje bas sve!!! al treba proci ispit
Odlična ponuda, kao što je i bila pred par godina, iznimno dobro organizirano, samo izostavljaš jedan maaalo bitan element u toj jednadžbi - culture shock. Ne znaš kaj je to? Više o tome na sljedećem
linku. To vam je veoma bitno za uzeti u obzir. Zamislite se naći u Yokohami, preplavljeni svim onim japanskim neonskim svjetlima, nijedno od kojih ne možete unutar par sekundi shvatiti i prevesti? Ili uzmite bilo koji od njihovih običaja u obzir. Lako vam je reći "Pa bit će nam malo čudno.". Pa bit će. Ali čudno će biti za ovo, i ovo, i ono, i ono tam, i ovo tu, i... Puno čudnoga odjednom.
lightySto se tice profesora, nema to veze sa proslim vremenima, jer mnogo mladjih profesora isto tako postupa. Prije ce biti da se radi o nedostatku jasno definiranih pravila o studiranju (koja se k tome i ne provode) i jadnim radnim uvjetima te niskoj placi. O opcoj moralnoj degradaciji drustva u cjelini da i ne govorimo...
Bitno je ovaj dio pročitati i ne rasplakati se.
Moving on..
Old Yodapa ja imam dojam da se poboljsava?!
Hvala Bogu [kojem god želiš] da o tvojim dojmovima ne ovisi tvoj sutrašnji kruh. Brainwash, anyone?
Skullopa npr. fer je puno laksi nego prije (makar su poceli opet otezavati pa cemo viditi...mi smo opet kao testna generacija =))
FER = ginipigz'r'us
(guinea-pigs'r'us za cjepidlake - do a little dance.. make a little love.. get down tonight.. oh yeah.. get down tonight)
ImpGovori se da će se studenti ocjenjivati slovima od A do F. Takav amerikanizirani način školovanja si mogu zabit u onu stvar i poštom poslati tamo otkud su ga i uzeli.
Diši.. Polako.. Wooooosah.. Goosfraba.. Sve će biti ok. Neće se ništa takvo desiti. Ok? Ali svejedno dobiješ C- za poruku i ispad.
Skulloo tome govorim...upropastit ce jedinu stvar po kojoj smo se mogli probijati...
Ti dobiješ C+.
Što se tiče toga, gledajte to ovako: Hrvatska, suprotno mišljenju opće američke javnosti, se ne nalazi niti usred Atlantika, ni usred Indijskog oceana, makar ovo zadnje mi ne pomaže u onom što želim reći.. A to je da mi ne možemo po hiru mijenjati naš sustav svake godine (Bog zna da pokušavamo..), i dobiti hibrid između američkog i "europskog" (koji, btw, nije ne postoji koliko je nonegzistentan - svaka država ima svoj sustav, još uvijek. Dok Bush Jr. ne postane predsjednik EU. Ups, did I say that? Trčim pred rudo..) jer jednostavno nije moguće.
Vjerujte mi, prvi bih pozdravio razvoj sporta kako ga ameri razvijaju od srednje nadalje, ili promiskuitetne američke plavuše na našim faksevima, ali malo ozbiljnosti.. Neće.. Pardon, ne bi smjeli na taj način mijenjati naš obrazovni sustav.
DARTH TILATrik ti je tu samo što sumnjam da si nakon godine učenje nekog stranog jezika o kojem nemaš pojma,a pogotovo japanskog,spreman pohađat fakultet na tom jeziku.Dovoljno teško bi ti bilo i na engleskom da sve učiš,kad ti počnu struni termini i na kraju imaš u ruci više riječnik nego gradivo koje učiš.
Old Yodanije tesko na engleskom....
Aiden NightflyerJapanski bi bio tezak... ne toliko govor ako si jezicno sposoban neko pismenost zbog tog sto ljudi nasih godina svi citaju kanji pismo i istim su napisani svi udzbenici pa ako hoces uciti 2500+ znakova izvoli...
Jezici su po svojoj prirodi komplicirani koliko i lagani. Svi ih mogu naučiti. Samo treba volje, rada i vremena. A što se tiče tog japanskog, to nije samo učenje jezika. To je i učenje njihove kulture, povijesti, naslijeđa
i jezika.
Aiden NightflyerSta nitko nece probati ici u Ameriku?
Eto mene tebi.. Ili tebe meni? Kakogod.
Ne, ne još. Iako SAD pruža najraznovrsniju i najbogatiju ponudu svjetski priznatih fakulteta u raznim područjima društvenih, prirodnih i tehničkih znanosti, dodiplomski mi se čini kao nekako bolje rješenje. Iako sam lud za NCAA sportom, da ne spomenem SEC konferencijskim.. pogodnostima, ne još.
DARTH TILAJedna je stvar kad ti prolaziš srednju na engleskom,kad se ti odlučiš za neki fakultet onda češ skužit da ne znaš pola vokabulara-kao što rekaoh stručne riječi(iz struke koju odabereš)
Apsolutno si u pravu, draga moja, nitko ti ne može reći da nisi.
Aiden NightflyerPonavljam preselio sam se prije par godina sa osnovnom skolom iz engleskog i nije bio ogromni problem.. pokupe se strucni termini sasvim brzo... ni ne primijetis ako mozes normalno pricati i razumjeti ostatak iz konteksta mozes razumiti i prevesti si o cemu se prica.
Ali ne potpuno. Iako se kompletno slažem sa tvojom poantom, nekad je bitno pokupiti cijelu bit priče, osobito ako studiraš to nešto.
Aiden NightflyerA Amerikanci su isto jako prijateljski raspolozeni prema studentima s jezicnim poteskocama dok god si vrijedan.
Apsolutno točno. Ali bih htio napomenuti da nisu takvi samo Amerikanci. Svi cijene trud i rad.
Aiden NightflyerA i oni takodjer unatoc naglasku nemaju problema s razumijevanjem citanog ili pisanog jezika.
Jedan, relativno nepoznat, engleski matematičar po imenu Alfred North Whitehead je jednom rekao: "Govor je sama ljudska priroda, bez ikakve plastičnosti i umjetnosti pisanog jezika." Pisani jezik je vrlo jednostavno naučiti do razine da postane podsvjestan. Dok sam govor je stvar prakse. Ne sumnjam da će ti tvoji kolege Kinezi bez problema govoriti engleski.
Što u biti i dokazuje da jezik sam po sebi ne bi trebao predstavljati neku prepreku pri studiranju. Uostalom, ne možemo reći da ćemo se tijekom faksa ili života ne susresti sa stranim izrazima i pojmovima. Ljudi, pa živimo u doba globalizacije. Sve je dostupno svima, bilo kad, bilo gdje.
Sad, nakon komentara i mali osvrt na bit teme i pitanje koje je Old Yoda postavio:
Po čemu se razlikuje gradivo koje naučiš u, recimo, Calgaryju od onog koje naučiš u New Delhiju, Melbourneu, Kyotu, Zagrebu, Oslu, Accri, La Pazu ili [insert a city of choice here]? Apsolutno ničemu. Svo gradivo je temeljeno na istim spoznajama, na istim otkrićima, na istim znanostima gdje god ti došao. A što se tiče toga da je neko mjesto bolje za studirati nego neko drugo? Razlike su, ako malo podrobnije razmislite, ne u tome koje je "bolje" gradivo, nego koja vam klima odgovara, ili koji fakultet slovi da ima bolji predavačku strukturu, ili jednostavno dal se nalazi negdje dovoljno daleko od problema koje možda imate ovdje.
Da pitam bilo koga od vas, uz pretpostavku da ste se u jednom dobu vaših života educirali, da li ste se susreli sa lošim profesorom? Sa loše napisanom knjigom? Sa neprikladno opremljenim ustanovama? Svi biste rekli barem jednom da na jedno od tih par upita. Što ne mijenja činjenicu, da ste svejedno naučili nešto. Što me dovodi do toga da nije bitno gdje i kako studirate, jer možete nabaviti one bolje knjige, pitati nekog tko zna nešto što vi ne znate da vam objasni i svejedno znati više od nekog tko je studirao na nekom "kvalitetnom" faksu. Kvaliteta je stvar pogleda, utjelovljenje ispunjenja nekih osnovnih potreba korisnika. A to može biti bilo što.
Dakle, ukratko, ono što naučiš, naučiš sam. Ne može ti netko to sad utuviti u glavu, kolko god dobro predavao.
Ali tko sam ja da komentiram? Ujutro se nisam mogao ni sjetiti kako se zovem. Ali to sam ja.
A collection of half-truths and hyperbole.