sri, 20. srpnja '05 u 17:03
Darth Banekaj fali Jokeru u jedinici?
Uh, gdje da počnem...
Kao prvo:
1) Izgled i starost: U stripovima je Joker uvijek bio ilustriran kao mršav tip šiljatog obraza, otprilike isto star ili malo stariji od Batmana, a ne debeli pedesetogodišnjak.
Dakle, ovo je Joker:
a ne ovo
2) Priča: ne znam odakle Burtonu ideja da Jokera prikaže kao ubojice Bruceovih roditelja, ispalo je toliko neuvjerljivo u filmu "uh, kakva slučajnost - on mene stvorio, a ja njega stvorio". Na sreću, Begins nas je uskratio takvih besmislica. Joker se u stripovima takođerne sjeća svojega pravog imena, identitete prijašnjega života, a u filmu je nekakav mafijski henchman koji preko noći postane ekscentrični klaun koji sluša Prince-a.
3) Gluma: tehnički gledano ovo je još jedna uloga koju je Jack Nicholson sasvim dobro u svom stilu odglumio, ali u tome i jeste problem: ja sam Jackov fan, ali u Batmanu je odglumio sebe a ne pravog Jokera. Tipična Nicholsonova gluma koju možeš vidjeti skoro u svakom njegovom filmu, samo pogledaj Shining, Vještice iz Eastwicka i vidjet ćeš da se radi otprilike o istom karakteru. Pravi Joker je u suštini zastrašujući psihopat i jedina osoba kome se čine njegove "šale" smiješne je on sam. Po karakteru nešto između Hannibala Lectera i onoga klauna iz filma IT.
Nadam se da će ovaj put odabrati pravog glumca za tu ulogu.