čet, 24. rujna '15 u 17:03
Sorry, Manteegroo ali ja vrlo rijetko surfam ovim forumom, kako i zašto to je neka druga priča...
Ali ukratko moja iskustva:
Na HR/srpskom jeziku je izdano:
SW: Nova nada
SW: Imperij uzvraća udarac
SW: Povratak Jedia
Neobična naklada je dobila prava za HR tamo kasnih 90ih, i izdala je Trawn trilogiju
Timothy Zahn
Uspon Carstva 1998
Uspon mračne sile 1999
Posljednja zapovijed 2001
Fantomska prijetnja
Mladi Jedi vitezovi - moj prijevod nikada nije plaćen i što je najgore
izdana bez moje dozvole
2002
Sjene carstva - 2004
Nakon toga je neobična naklada i propala, ponajviše zbog neprofesionalnosti vlasnika
Toliko što se samih SW na lokalnom jeziku tiče
Što se prevoditeljskih prava tiče, dosta je komplicirano bilo dobiti dozvolu - traže puno novaca - a triraže se broje u tisućama primjeraka, ako se dobro sjećam da bi bio rentabilan moraš prodati nekih 10-ak tisuća knjiga da se licenca isplati
Meni je suradnja sa njima ostala u gorkom sjećanju.
Pojedine knjige možda nađeš ponegdje u prašnjavim policama malih knjižara, ali kako je naklada bila vrlo mala, stvarno su rijetke kao i Jedi vitezovi u današnje doba
Za knjige koje sam naveo 100% sam siguran jer sam ih viđao po knjižarama u Zagrebu, navodno postoje i dva prijevoda koja ja nisam vidio, ali spominju se na netu
Kevin J. Anderson i Rebecca Moesta: Nasljednici Sile
Kristine Kathryn Rusch: Nova pobuna
Ako se misliš baviti prijevodom iz zabave samo naprijed, ali bojim se da kod nas nema kruha od toga.
Ali svakako ja ti držim fige, svakako bih volio doći do novih SW knjiga prevedenih na HR